Дипломатическо напрежение между Турция и Египет

7500
Дипломатическо напрежение между Турция и Египет
Снимка: iStock/Guliver

Временно управляващият посолството на Турция в Кайро е бил извикан на разговор в Министерството на външните работи на Египет, съобщи РИА Новости. Поводът е критиката на Анкара по адрес на Кайро заради задържания сътрудник на Анадолската информационна агенция.

Вчера египетската полиция е обискирала офиса на сътрудника в Кайро и е арестувала четирима служители, сред които и един турски гражданин. Турското външно министерство осъди категорично ареста, предаде БГНЕС.

Борисов заминава на посещение в Египет

Министър-председателят Бойко Борисов заминава днес на посещение в Египет, където утре, 15 януари, ще участва в официалното откриване на...

„Националните сили за сигурност задържаха един от турските комитети на електронни медии като част от усилията за разкриване плановете на терористичната група "Мюсюлмански братя” и подкрепящите я държави да навредят на страната (Египет - ред.) и да разрушат нейните устои”, се казва в разпространено по-рано заявление на Министерството на вътрешните работи на Египет.

От там съобщават, че са задържани четирима членове на този „комитет”, единият от които е турски гражданин, а останалите трима са членове на „Мюсюлмански братя”. Комитетът е действал под прикритието на изследователски център, създаден от „Мюсюлмански братя” с подкрепата на Турция.

Той е изготвял „негативни съобщения, съдържащи невярна и измислена информация за политическата и икономическата ситуация, както и относно обстановката в областта на сигурността и правото” в Египет. Тази информация след това е била предавана в щаб-квартирата на агенцията в Турция.

Турско-египетските отношения се влошиха след свалянето на президента Мохамед Морси през юли 2013 г. и последвалите кръвопролития и сблъсъци. Турският президент Ердоган осъди действията на египетските военни спрямо привържениците на сваления президент.

Тежка катастрофа в Египет взе над 20 жертви

Повече от 20 души са загинали при тежка катастрофа на магистралата между египетските градове Порт Саид и Думят в Северен Египет, пише Б...

През август 2013 г. Анкара и Кайро отзоваха своите посланици за консултации, след което Египет обяви турския посланик за persona non grata, а Турция на свой ред направи същото по отношение на египетския посланик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Горови проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com