Държавният департамент иска Русия да напусне Близкия изток

3173
Държавният департамент иска Русия да напусне Близкия изток
Снимка: iStock/Guliver

Русия трябва "да се разкара от Близкия изток", защото там играе "разрушителна роля". Това заяви помощник-държавният секретар на САЩ Дейвид Шенкер.

Руски политици отбелязаха, че САЩ са тези, които преди всичко изиграха десктруктивна роля в региона, продължавайки политиката си на интервенция, а Русия помага на Сирия в борбата срещу тероризма и се намира там на законна основа.

Шенкер атакува Русия при участие във видеоконференция в Института за Близкия изток във Вашингтон.

В Русия като че ли почва леко укротяване на заразата с коронавирус

Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в Русия за ден се е увеличил с 8 726 до 449 834. Това бе съобщено от руския опе...

"В продължение на 45 години това е крайъгълният камък на американската политика – руснаците да бъдат държани далеч от Близкия изток. Сега те играят разрушителна роля там. И ние, честно казано, смятаме, че трябва да се разкарат от там", отбеляза още дипломатът.

Говорейки за "съперничеството на великите сили" в региона, имайки предвид САЩ, Русия и Китай, помощник държавният секретар отбеляза, че САЩ "не принуждават тези държави да правят никакъв избор, но искат те да знаят какви биха могли да са последиците за тях от този избор, който правят“.

Освен това той повтори тезата на Доналд Тръмп, че администрацията на предишния президент Барак Обама "приветства руснаците в Сирия", за да помогне на Башар Асад , вярвайки, че това "ще завлече руснаците в тресавище".

"Руснаците промениха хода на войната и режимът на Асад все още остава", каза Шенкер и призна, че смята това за провал на администрацията на Обама. Според него успехът в Сирия тласна Русия към действия в Либия, където сега „не играе продуктивна или стабилизираща роля“.

Путин обяви извънредно положение заради разлив на петрол в Арктическия кръг

Руският президент Владимир Путин обяви извънредно положение, след като 20 000 тона дизелово гориво изтекоха в река в Арктическия кръг, ...

Припомняме, че от 2015 г. по искане на официален Дамаск Русия помага на Сирия в борбата срещу тероризма, както и при възстановяването на страната. Съединените щати са разположени на сирийска територия без разрешение от властите.

Що се отнася до ситуацията в Либия, където вътрешният въоръжен конфликт продължава от 2011 г., Москва многократно заявява, че не се намесва от никоя страна и не предоставя военна помощ.

Изявлението на Шенкер беше коментирано от говорителя на Руското външно министерство Мария Захарова. Тя призова да си припомним резултатите от политиката на САЩ в Близкия изток.

"Бих искала да уточня кой американски проект в Близкия изток през последните две десетилетия Шенкер счита за успешен? Не можем да си спомним. Само смърт и разрушения", каза още тя пред РИА Новости. Въпреки че вероятно Шенкер вижда именно така резултатите от "успешен проект", добави Захарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com