Ебола е била разработвана за биологично оръжие в СССР

69727
Ебола е била разработвана за биологично оръжие в СССР
Снимка: Gettyimages

Съветските военни лаборатории са изследвали вирусът на ебола и са правили опити за го модицифицират за употреба като биологическо оръжие, пише Washington Post. В същото време Пентагона също е провеждал опити с микроорганизма, но само, за да се защити от възможната му употреба, твърди още изданието.

В продължение на 35 години СССР, а след това и Русия, са проявявали интерес към вируса на ебола.

Пентагонът усилено търси начин за установяване на контрол над eбола

Пентагонът, който разположи 4000 военнослужещи в Западна Африка с цел борба срещу eбола, търси множество нови предложения за установява...

В началото на свръхсекретното изследване била амбициозната цел за използването на потенциала на вируса като биологично оръжие, а по-късно се правели опити да се промени генетичния му код. Тези изпитания, обаче се провалили, тъй като „естествените ограничения на вируса го правят слабо пригоден за биохимическа война.

Програмата по разработването на биологичното оръжие е официално прекратена през 1991 година, но изследването на вируса продължило в някои лаборатории на министерството на отбраната на Руската федерация. Тези дейности се водели тайно, независимо от призивите на американските чиновници за прозрачност.

„Фактически ние не знаем какво правят те с патогените, с които разполагат”, казва в интервюто си експертът по биологическо оръжие Ейми Смитсън.

По данни на американците, след края на Студената война, най-малко четири военни лаборатории остават недостъпни за външните наблюдатели.

Дори да се допусне, че Русия е спряла работата си по създаването на биологично оръжие преди десетки години, „неясността” на програмата е един постоянен дразнител в дипломатическите отношения и източник на безпокойство у експертите, които се основават на голям риск от „кражба” или „случайно изтичане на смъртоносните микроби”.

Броят на заразените с ебола надхвърли 10 000

Броят на хората, починали от вируса ебола, достигна 4922 човека. Това съобщи „Ройтерс", позовавайки се на данни на Световната здр...

По думите на Смитсън ситуацията се задълбочава от това, че на руските военни обекти се пази колекция от опасни бактерии, които трудно могат да се определят. „Ние имаме много доказателства, че това не са природни щамове, а специално засилени аналози”, твърди експертът.

Други страни, вкл. и САЩ,също са провеждали военни изследвания за „защита от биологическа заплаха”, вкл. и на вируса на ебола, добавя още Washington Post.

Това предизвика критика от страна на експертите в областта на здравеопазването и позволи на Русия да обвини Вашингтон в лицемерие. В отговор представител на Пентагона възразиха, че американските лаборатории, занимаващи се с биологична защита, редовно са инспектирани от странични наблюдатели.

От своя страна руските власти защитават правото си на запазване на тайна и посочват „осезаемата полза” от многогодишните изследвания на ебола. През последния месец те анонсираха експериментална ваксина срещу ебола, разработена от военни лаборатории в Новосибирск.

 

Наоми Кембъл: Еболата е божие наказание

Топмоделът Наоми Кембъл е на мнение, че епидемията от ебола е божие наказание. Наоми вече организира две благотворителни модни дефи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com