EК привика турския посланик заради заплахи на Ердоган към европейците

2747
EК привика турския посланик заради заплахи на Ердоган към европейците
Снимка: Gettyimages.com

Европейската комисия е извикала турския пратеник в Брюксел заради коментарите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който вчера предупреди, че европейците скоро няма да ходят в безопасност никъде по света.

Припомняме, че вчера, 22 март, Ердоган заяви, че европейците няма да се чувстват в безопасност където и да са по света, ако Западът не промени политиката си към Турция. Коментарът дойде часове преди нападението в центъра на Лондон.

Ердоган: Никой европеец няма да може да се разхожда по улицата спокойно

Европейците по света няма да могат да се разхождат по улиците спокойно, ако продължават с това отношение към Турция. Такова предупрежде...

Запитана дали ЕС ще помоли Ердоган повече да не прави подобни забележки след случилото се в британската столица, Комисията е отказала коментар. "Часове след трагичните събития в Лондон всички сме много внимателни с оценъчните коментари и генерализациите", каза Маргаритис Схинас от ЕК.

"Помолихме постоянния турски делегат в ЕС да дойде... тъй като искаме да получим обяснение заради коментари на президента Ердоган относно безопасността на европейците по улиците", обяви говорителят на ЕК Мая Кочианчич, цитирана от EurActiv.

Междувременно от офиса на върховния представител за външната политика Федерика Могерини обясниха за "Файненшъл таймс", че в Брюксел въпросните коментари се приемат много сериозно, тъй като могат да имат сериозни последици за сигурността на европейците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа