Ердоган и гръцкият президент се скараха заради Лозанския договор

5283
Ердоган и гръцкият президент се скараха заради Лозанския договор
Снимка: Screenshot/YouTube

Напрежение между турския президент Реджеп Ердоган и гръцкия му колега Прокопис Павлопулос възникна по време на срещата им в Гърция относно въпроса за Лозанския договор.

Лозанският договор от 1923 г., който урежда съвременните граници между Турция и Гърция, не се прилага на практика, заяви Ердоган в рамките на историческо си посещение в Гърция, където пристигна днес, съобщава изданието Hurriyet.

Турският външен министър: Лозанският мирен договор трябва да се спазва

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че правителството на страната ще спазва Лозанския мирен договор от 1923 г., според кой...

"Трябва да проучим приложимостта на Договора от Лозана", подчерта Ердоган на срещата с гръцкия си колега, като подчерта, че начертаните в него граници касаят не само Гърция и Турция, но и други държави. Припомняме, че по документа де факто страна е и България.

Според условията на договора, Източна Тракия и Караагач се предават на Турция, а Западна Тракия - на Гърция. Турция също така се отказва от претенции към островите в Егейско море, присъдени на Гърция, и официално се отказва от Кипър. Тъй като по Ньойския договор на България се забранява да се въоръжава, за да не се променя договорът за частта му за военните клаузи, срещу което остро реагират Югославия, Румъния и Гърция, се въвеждат 30-километрови демилитаризирани зони по българската граница с Турция и Гърция в Тракия. С подписването на Лозанския договор България признава предаването на Западна Тракия на Гърция, като си запазва от международноправна гледна точка възможност да претендира за получаване на икономически излаз на Бяло море по чл. 48 на Ньойския договор.

Прокопис Павлопулос обаче отхвърли призивите на турския си колега за ревизия на документа. "Той няма никакви недостатъци, няма нужда да бъде преразглеждан или да бъде актуализиран", категоричен бе държавният глава на Гърция.

"Договорът от Лозана определя територията и суверенитета на Гърция и на Европейския съюз, и за нас той не подлежи на ревизия", каза Павлопулос, цитиран от Фокус.

Турският президент оспори Лозанския договор

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган даде индикации, че Анкара е „раздала“ на Гърция острови в Егейско море на осно...

По-рано в интервю за електронното издание Ekathimerini и телевизия Sky Ердоган предложи преразглеждане на Договора от Лозана от 1923 г., който установява границите на съвременната Турция.

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас опита да изглади нещата, като каза, че между Гърция и Турция винаги е имало различия, но трябва да бъдат търсени мостове за разбирателство и те да бъдат градени на солидна основа, предаде агенция АНА-МПА. Ципрас каза това по време на личната си среща с Ердоган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com