Ердоган към Рама: Вземете конкретни мерки срещу присъствието на ФЕТО в Албания

7636
Ердоган към Рама: Вземете конкретни мерки срещу присъствието на ФЕТО в Албания
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който днес е на еднодневно посещение в Албания, каза на съвместна пресконференция с премиера Еди Рама, че Турция стои твърдо до Албания и отделя специално внимание на културните забележителности, предаде БГНЕС.

„Ние сме до Албания и обръщаме специално внимание на културните обекти. Нашите министри на културата могат да се срещат и да говорят. Днес ще открием още една институция и това е реставрираната джамия „Етем бей“. Освен че е културен и исторически център, джамията е един от най-важните обекти на наследството на Тирана. Заедно с Еди Рама разгледахме подробно нашите двустранни отношения днес“, каза Ердоган.

Кръстиха площад в Албания на Ердоган, който е на еднодневно посещение там

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на еднодневно посещение в Албания днес, което е първото му посещение извън страната тази годи...

Той обаче спомена и терористичната организация ФЕТО, която според него е изцапала ръцете си с кръвта на невинни хора. „Говорихме и за борбата срещу терористичната организация ФЕТО, която през 2016 г. се опита да извърши неуспешен преврат срещу нашата демокрация. Ние имахме 251 брутално убити от хората на ФЕТО. Тази структура изцапа ръцете с кръвта на невинни хора и представлява заплаха не само за Турция, но и за всяка страна, където присъства“, каза Ердоган.

Той посочи, че намирането на пространство от тази организация в приятелска и братска Албания дълбоко наранява турския народ. "Предварително условие за нашата подкрепа и братство", каза Ердоган, "е вашият ангажимент в борбата срещу ФЕТО. Нашите очаквания са, че ще предприемете по-конкретни стъпки срещу структурирането ФЕТО в Албания", каза той.

В миналото Турция използва връзките си с Албания и Косово, за да се справи с предполагаемите последователи на Фетхуллах Гюлен, което доведе до екстрадиции и затваряне на училища. Тези случаи, включващи повече от 100 души, бяха описани от докладчиците на ООН като "екстериториални отвличания", "принудително връщане" и "насилствено изчезване". 

Премиерът Рама, след като оцени днешния ден като важен и добър, наред с други неща, се спря на проектите, които са реализирани благодарение на помощта на Турция, за което благодари няколко пъти.

„Добрата новина е, че, както обсъдихме, албанският език като факултативен предмет в турското образование е реалност. Пътното наблюдение в Албания със смарт камери също е реалност благодарение на помощта на турското правителство. Проектът за първия технологичен парк се формира благодарение на подкрепата на президента Ердоган. Работим за увеличаване на разузнавателния капацитет в областта на данъчните и митническите приходи, за да увеличим обема на търговията“, каза той.

Ердоган: Догодина ще покажем на света бъдещия турски боен самолет

Бъдещият боен самолет, разработен в Турция, ще излезе от хангара и ще бъде показан на света през 2023 г., а през 2025 г. ще извърши пър...

Рама се позова и на туристическия сектор, върху който според него трябва да се работи. Той каза, че нивото на турските посетители в Албания не е "в съответствие с любовта между двата народа, но тази тенденция ще се промени".

Преди това бяха подписани седем двустранни споразумения, едно за сътрудничество между държавните агенции, Анадолската агенция и Албанската телеграфна агенция (АТА). Второто е за сътрудничеството в областта на обучението на правоприлагащите органи между правителствата на Турция и Албания, след това за сътрудничество между държавните архиви, за разбирателство и сътрудничество в областта на младежта и спорта, за сътрудничество между министерствата на външните работи, сътрудничество между институциите на операта и балета и справянето с природни бедствия.

Както в речта си пред парламента, така и по време на по-ранната си пресконференция с министър-председателя Еди Рама, Ердоган изтъкна различните инвестиции на Турция в Албания. Сред тях са болница в централния град Фиер и наскоро откритите апартаменти в Лач.

Според Ердоган Турция е инвестирала около 3,5 млрд. евро в Албания чрез 600 компании, в които работят над 15 000 души.

Акцент в изказванията му по време на днешното посещение беше и подкрепата на Турция за Албания след земетресението през 2019 г. и по време на пандемията COVID-19. Във връзка с това Ердоган обеща да снабдява Албания с новосъздадената турска ваксина Turkovac.

Ердоган: Турция няма да се откаже от пазарната икономика

Турция няма да се откаже от принципите на свободния пазар. Това заяви в неделя президентът Реджеп Тайип Ердоган. Той бе категоричен, че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com