Ердоган обяви нов план за защита на човешките права

1746
Ердоган обяви нов план за защита на човешките права
Снимка: Getty Images

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви основополагащ План за действие за правата на човека, който трябва да бъде изпълнен в рамките на 2 години, съобщи Анадолската агенция.

„Основните определящи фактори при изготвянето му бяха нуждите и исканията на хората“, каза Ердоган при представянето на плана от 11 точки и подчерта, че е плод на мащабни консултации с турската общественост и цели да повиши ефективността на системата от индивидуални жалби до Конституционния съд.

Според плана адвокатите ще могат по електронен път да подават молби до Конституционния съд, а административните съдилища ще бъдат задължени да издават пълни писмени решения в рамките на 30 дни след постановяването им

С цел засилване на демократичното участие страната ще започне всеобхватна работа за проверка на политическите партии и изборното законодателство.

Нова комисия за компенсация на правата на човека ще покрие финансовите разходи за продължителните съдебни процеси, без да е необходимо да кандидатства за това пред Конституционния съд, каза Ердоган.

Ще бъде сформирана независима комисия за наблюдение на спазването на правата на човека в наказателните институции, включваща членове на адвокатски колегии и университетски преподаватели.

Планът предвижда създаване на нов офис на омбудсмана по инвестициите, който ще работи за уреждането на спорове между администрацията и инвеститорите.

Турция ще осигури открит достъп до решенията на омбудсмана и институциите за правата на човека и равенството, като същевременно защити поверителността на личните данни.

С цел засилване на стандартите за свободата на изразяване и медиите, Турция разработва мерки за улесняване на професионалната дейност на журналистите.

Турски съд оправда актьори за „обида” срещу Ердоган

В понеделник съд в Истанбул отбеляза рядка победа на защитниците на свободата на словото в Турция, като оправда двама актьори-ветерани...

Що се отнася до правата на немюсюлманите в Турция, която отдавна е приела хора от всякакви религии и произход, Ердоган каза, че правителството преразглежда Закона за фондациите, свързан със създаването и избора на борда на директорите на сдружения на немюсюлманските общности.

Предвижда се служители в публичния и частния сектор и студентите да имат право на отпуск по време на религиозни празници, които спазват, независимо от тяхната религия.

„Крайната цел на плана за действие е нова гражданска конституция“, подчерта Ердоган, връщайки се към тема, която е повдигал многократно.

Турският президент изложи и принципите, на базата на които се формират неотменимите ангажименти на държавата към нацията.

1. Хората още от раждането си се ползват с неотменими права и задължението на държавата е да ги защитава и развива.

Ердоган: Турция е срещу всички преврати, арменският народ има последната дума

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция се противопоставя на всички видове опити за преврат по отношение на опита з...

2. Човешкото достойнство е под ефективната защита на закона.

3. Всички са равни пред закона, без разлика, основана на език, религия, раса, цвят на кожата, пол, политическо мнение, философски убеждения, секта или подобни фактори.

4. Предоставянето на обществени услуги на всички еднакво, безпристрастно и честно е основна характеристика на всички административни дейности.

5. Законите трябва да определят изрични, ясни, разбираеми и предвидими правила, без да предизвикват колебания, а публичните власти трябва да прилагат тези правила, без да нарушават техните принципи.

Още: Доклад: Нарушаването на човешките права в Турция остава безнаказано

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com