X
 
 

Ердоган продължава битката в Сирия, въпреки апелите на Пенс и САЩ

2494 1
photo of Ердоган продължава битката в Сирия, въпреки апелите на Пенс и САЩ
Снимка: Getty Images
Турската военна офанзива в Северна Сирия ще продължи, независимо от призивите на САЩ за спиране на военните действия. Макар да продължи повече от 4 часа, срещата между американският вицепрезидент Майк Пенс и турския лидер Реджеп Тайип Ердоган в Анкара изглежда се оказа безплодна.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е изпратил писмо до Ердоган още в деня на започването на атаката (9 октомври), призовавайки го въпросът да се реши със сделка, а не със сила. В противен случай Тръмп е обещал да наложи санкции и мита, които "ще бъдат пагубни за турската икономика". Американският президент е призовал турския си колега да не се прави на мъж и да не бъде глупак, защото това сериозно ще навреди на имиджа му по света, а историята ще го запомни като "дявол".

Жестоки турски изстъпления срещу пленени кюрди (ВИДЕО 18+)

Кюрдските власти в североизточна Сирия обвиниха Турция, че прибягва до забранени оръжия като напалм и фосфорни муниции. В изявление, н...

Ердоган е пренебрегнал предупрежденията и е изхвърлил писмото в кошчето. "Писмото, което Тръмп изпрати, не оказа очакваното въздействие в Турция, защото нямаше какво да се вземе насериозно. Ясно е, че Турция не иска терористична организация на границата си и операцията няма да спре поради реакция", заяви турски официален служител пред Reuters.

Турското министерство на външните работи се готви да отговори подобаващо на санкциите, наложени от Вашингтон, разкри най-близкият сътрудник на Ердоган – Ибрахим Калин.

Ердоган е твърдо решен да доведе докрай операцията, наречена "Източник на мир". Турция ще прекрати своята операция, когато кюрдските сили се оттеглят от "безопасната зона" и "няма сила" може да възпре операцията, докато не постигне целите си, заяви турският лидер.

Турската офанзива доведе до смъртта на 72 цивилни, 224 бойци на сирийската опозиция и 183 жертви сред бунтовниците, подкрепяни от Турция, след първите 8 дни боеве, съобщи Сирийската обсерватория.

Турция обвини кюрдите в използване на забранено оръжие

Турските въоръжени сили нямат забранени и химически оръжия. Анкара има информация, че такова използват кюрдските сили за самоотбрана в ...

Кюрдската администрация отчита 218 цивилни жертви, включително 18 деца, и повече от 650 ранени.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители