Ердоган с призив за защита на исляма: Израел се опитва да отнеме "Ал Акса" от мюсюлманите

3513
Ердоган с призив за защита на исляма: Израел се опитва да отнеме "Ал Акса" от мюсюлманите

Конфликтът заради емблематичната джамия „Ал Акса“ в Йерусалим продължава да се нажежава, макар че тази сутрин израелските власти обявиха, че махат металните детектори, които сложиха на входовете ѝ. По проблема отношение взе и турският президент Реджеп Ердоган, който призова мюсюлманите по цял свят да се включат в защитата на „Ал Акса“.

Израелската юрисдикция има смисъл само дотам, докъдето говорим за уважението на правата на израелските граждани, на Палестина и палестинците. Всеки знае, че Израел е наясно, че ограниченията за „Ал Акса“ не са наложени заради сигурността. Израел се опитва да отнеме „Ал Акса“ от мюсюлманите под предлог за антитерористични мерки“, каза Ердоган, цитиран от „Дейли Сабах“.

Арабската лига: Израел си играе с огъня

Арабската лига обвини Израел, че "си играе с огъня" с новите мерки за сигурност в изключително чувствителния Йерусалим. "Йерусалим е ч...

„Никой не може да очаква, че мюсюлманите ще останат безмълвни на унижението с рестрикциите, наложени на свещената джамия. Турция изразява силно огорчение и порицава ограничителните мерки на израелското правителство“, заяви Ердоган точно преди да замине на визитата си в Саудитска Арабия, Катар и Кувейт. Припомняме, че Турция твърдо подкрепя Катар в дипломатическия скандал, превърнал се в ембарго, който избухна между емирството и още осем държави, начело със Саудитска Арабия.

Междувременно и палестинските власти допълнително наляха масло в огъня, като призоваха протестите заради „Ал Акса“ да не спират. Причината – положението с влизането в джамията трябва да бъде възстановено и да е такова, каквото е било преди 14 юли. Припомняме, че тогава трима въоръжени араби убиха двама израелски полицаи. Сега Израел реши да махне металните детектори на входовете на храмовия комплекс, които сложи след този инцидент, но това не означава пълна отмяна на мерките за защита. Вместо това Израел обяви, че ще заложи на „по-ненатрапчиви“ технологии.

ЮНикакво влизане в джамията в „Ал Акса“, докато не бъде направена оценка от техническа комисия и връщането към ситуацията отпреди 14-то число на този месец", се казва в изявление на организацията на ислямските фондации Waqf, която управлява религиозния комплекс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Армения се съгласи да върне 4 села на Азербайджан

Северна Корея тества две мощни ракети

Убити и ранени при бомбардировка в Ирак

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com