Ердоган: Турция е лидер по бързо развитие на икономиката

2066
Ердоган: Турция е лидер по бързо развитие на икономиката

Въпреки всички икономически атаки и планираните игри с валутния курс, продължаваме бурното си развитие на стабилни макробази, написа в Туитър турският президент Реджеп Ердоган.

Той изразява увереност, че високите темпове на икономическия ръст на Турция ще се запазят, независимо от натиска и манипулациите на валутния пазар. Според него в сравнение с 2017 г. икономическият ръст е 7,4%, икономиката продължава да расте и в началото на 2018 г., което доказва макроикономическата ситуация в страната.

Ердоган посочва, че през 2017 г. Турция е лидер по икономически ръст сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и заема второ място по този показател сред участниците в Г-20.

По-рано днес Статистическият институт на Турция съобщи, че темповете на икономическия ръст от първото тримесечие на тази година са надскочили аналогичните показатели за страните в ЕС. Докладът на института се позовава на данните от Статистическата служба на ЕС /Eurostat/ и от ОИСР. За отчетния период Турция е на първо място сред 35-те страни от ОИСР. Темповете на икономическия растеж в 28-те страни членки на ЕС през първите три месеца на т.г. представляват 2,4%, на ОИСР – 2,6%, а на Турция – 7,4%, което е 3 пъти повече. По този показател страните от Еврозоната са достигнали 2,5%, а САЩ – 2,8%, предаде БГНЕС.

Не толкова оптимистична картина обаче представи последното социологическо проучване в Турция. Агенция „Метропол“ твърди, че резултатите от изследването ще решат и съдбата на предсрочните избори за президент и парламент на 24 юни. Основният въпрос в анкетата е „Кой е най-големият проблем на Турция?“ – 51,5% посочват, че това е именно икономиката, а 13,4% смятат тероризма за такъв. Социолозите, обследвали нагласите на турското общество от 2007 г. насам, регистрират ръст в процента на притеснените от състоянието на икономиката особено от 2016 г. и спад в тревогата от терористичните нападения.

Докато през юли 2016 г. /тогава на 15-и бе извършен неуспешен опит за преврат в страната/ едва 11,6% от анкетираните са посочили икономиката като най-сериозен проблем, последното проучване от юни т.г. отчита 51,5%. През януари 2017 г. над 60% са смятали тероризма като главен проблем в страната, но сега той е заплаха само според 13,4%.

Ръководителят на социологическата агенция „Метропол“ Йозер Сенджар чрез Туитър препоръча на избирателите внимателно да разгледат анализа и диаграмата на последното проучване, тъй като те прогнозират и изхода от вота на 24 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com