Ердоган: Турция ще защитава интересите си в морето

2970
Ердоган: Турция ще защитава интересите си в морето
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция ще продължи да защитава правата и интересите си в морето "със силна воля и непоклатима вяра", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

"Със съзнанието колко важно е да защитим нашето Синьо отечество (събирателно название за териториалните води на Турция, б.р.), продължаваме да отстояваме правата и интересите си в нашите морета със силна воля и непоклатима вяра", посочва Ердоган в послание, оповестено преди Деня на турските военноморски сили, честван ежегодно на 27 септември – годишнината от битката при Превеза (1538 г.), в която Османската империя удържа победа над християнски съюз.

Гърция заплаши Турция с Международния съд в Хага

Гърция може да се обърне към Международния съд на ООН, в случай че конфликтът с Турция не може да се уреди чрез диалог. Това заяви днес...

"Турция ще продължи да укрепва военноморските си сили, за да защитават Синьото отечество, да осигуряват сигурността и да отблъскват онези, които се домогват до правата на нашата страна", увери Ердоган.

Говорейки за победата на османския флот под командването на легендарния адмирал Хайредин Барбароса, която е преломен момент в турската морска история, Ердоган заяви, че тя е показала на цял свят силата на турския флот. "Гордеем се, че нашите военноморски сили, които имат в историята си славни победи, като например Превеза, дават сила на това велико наследство да се развива", каза Ердоган.

По думите му неотдавнашните събития в Средиземно море са показали значението на силния флот, а Турция е оборудвала флота си с разработени в страната технологии. "Ние сме една от 10-те държави в света, които имат капацитета да проектират, изграждат и поддържат свои собствени военни кораби", отбеляза Ердоган.

"Нашите военноморски сили, които осигуряват безопасността в моретата на нашата страна, заобиколена от вода от 3 страни, карат народа ни да се гордее със съвременни съоръжения и капацитети, квалифициран персонал и успехи, постигнати във всички задачи, които поемат, както и със силата, която черпят от историята, имаща дълбоки корени и будеща уважение", заяви още турският президент.

Гърция със сериозен удар срещу Турция за Източното Средиземноморие

Гръцките депутати ратифицираха противоречиво морско споразумение с Египет за границите в Източното Средиземноморие, съобщава Анадолскат...

Как България може да пострада от напрежението между Анкара и Атина

Изявлението на Ердоган идва на фона на напрежението между Турция и Гърция относно Източното Средиземноморие. Споровете между Анкара и Атина за морските граници в района доведоха до размяна на остри реплики, а някои европейски държави като Франция подкрепиха гръцката позиция, пише в. Daily Sabah. 

Турските власти дадоха ясно да се разбере, че няма да се откажат от правата си в региона пред лицето на максималистичното твърдение на Гърция, че Атина има "пълната власт" при определянето на морските граници на гръцките острови, повечето от които са по-близо до турското крайбрежие, отколкото до континенталната част на Гърция, коментира изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com