Ердоган: Всеки момент може да започне нова операция в Сирия

1609
Ердоган: Всеки момент може да започне нова операция в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Подготовката на турските въоръжените сили за нова антитерористична операция в Сирия е завършена и тя всеки момент може да започне в крайграничния район Африн. Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Държавният глава подчерта, че въоръжените сили на Турция много бързо ще закрият темата за Африн и Мюнбич, а после ще дойде ред и на другите райони. Той посочи, че турските части продължават да нанасят удари по обекти на терористите в Северна Сирия.

„Ние нямаме намерение да седим със скръстени ръце с очакване други да унищожат терористите. Анкара препоръча на Вашингтон да пресече дейността на терористичните организации и е категорично против всякакви опити за ликвидиране на ДАЕШ с ръцете на други терористи. Ако Вашингтон счита Анкара за стратегически партньор, то тогава е длъжен да се бори с терористите заедно с Турция“, посочи Ердоган.

Той припомни признанието на САЩ, че са създали армия от терористи край границата с Турция и подчерта, че целта на Анкара е да ликвидира това още в зародиш. Според него Турция е осведомена за двуличието и подлостта на терористите, които САЩ планират да включат в състава на армията в Сирия. „Това 30-хилядно формирование, което Вашингтон планира да създаде, трябва да бъде наричано „армия на вероломните предатели“. Няма никакво съмнение в това, че при първата заплаха те ще насочат оръжията си срещу американските военни“, предупреди турският лидер.

Ердоган призова всички приятелски страни и съюзници на Турция да не застават на пътя на Анкара в борбата й с терористите и убийците. „В противен случай Турция няма да бъде отговорна за възможните последствия. Приберете си националните знамена от районите, където са дислоцирани терористите, докато не се наложи ние лично да ви ги предадем. Свалете пагоните на своите армии от униформите на терористите, докато не се наложи да заровим в земята онези, които стоят в една редица с бойците“, предупреди президентът Ердоган, предаде БГНЕС.

„Във връзка с предстоящата операция от изключително важност за безопасността на Турция е наличието на негласна договореност с Русия. Не трябва да се забравя, че всяка операция, провеждана в Сирия, е свързана с определени рискове“, коментира проф. Дженгиз Томар, декан на факултета за политически науки в университета Мармарай.

Турция прехвърля военна техника на границата със Сирия

Анкара изпрати колона военна техника, включително танкове, на границата със Сирия – в южната провинция Хатай, предаде Анадолската...

Според него може да се допусне, че на фона на почти пълната ликвидация на ДАЕШ в Сирия, САЩ ще предпочетат да не се намесват в събитията така, както постъпиха по време на референдума в Иракски Кюрдистан. Освен това операцията в Африн ще бъде насочена не срещу терористите от ДАЕШ, а против PYD/ YPG /Партия на демократичното единство, клон на ПКК в Сирия и въоръженото й крило/, които Турция счита за терористи. Поради това не са изключени опити събитията в Африн да бъдат представени като операция против кюрдите и Анкара да се окаже под международен натиск, посочи проф. Томар.

Така според него отговорът на въпроса за причините, предизвикали Анкара за операцията в Африн, е в опита на терористите от PYD/ YPG д подкрепата на САЩ да сформират 30-хилядните Сили за сигурност по границата на Сирия, в завзетото от режима на Башар Асад летище „Абу Зухур“ в провинция Идлиб и във вероятността Русия да покани Сирийските демократични сили за участие в Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com