Ердоган забрани рекламите в социалните мрежи

1333
 Ердоган забрани рекламите в социалните мрежи
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция във вторник удари Twitter, Pinterest и Periscope със забрани за рекламиране, след като не последваха Facebook да назначат местен представител, който да сваля спорни публикации съгласно нов закон за медиите, съобщки АФП, цитирани от БГНЕС.

Защитниците на свободата на словото предупреждават, че законът е част от опита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да контролира социалните мрежи и да спре всякакво несъгласие срещу неговото правителство. Законът за социалните мрежи, приет миналата година, означаваше, че мрежи с над един милион потребители трябва да назначат пратеник, който да обработва съдебни разпореждания за премахване на нарушаващо съдържание в рамките на 48 часа.

Забраните за трите платформи влязоха в сила във вторник, докато компаниите, които рекламират с тях, също ще бъдат глобени, туитва заместник-министърът на инфраструктурата на Турция Омер Фатих Саян.

Давутоглу: Ердоган ще бъде свален с военен преврат

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е под „опеката“ на военни пучисти и скоро ще бъде „елиминиран“ от фракц...

Анкара е "решена да направи всичко необходимо за защита на данните, поверителността и правата на нашите хора", добави Саян. "Никога няма да позволим дигиталният фашизъм и нарушаването на правилата да доминират в Турция," каза той.

Ако мрежите продължат да игнорират закона, Турция ще намали честотната лента с 50 процента през април, а след това с 90 процента до май, като по този начин ще ги направи ефективно недостъпни.

Някои платформи, които не спазиха изискванията до първия срок през ноември миналата година, включително Facebook и Twitter, бяха глобени милиони долари.

Facebook заяви в понеделник, че ще назначи местен пратеник, но призна "колко е важно нашата платформа да бъде място, където потребителите могат да упражняват свободата си на изразяване".

Тази мрежа се присъединява към YouTube, TikTok и Dailymotion, предизвиквайки гняв от активистите.

Заради Байдън Ердоган търси приятели в Европа

Изправен пред потенциално враждебна американска администрация, турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитва да прекъсне изолацията...

Руският еквивалент на Facebook VK отвори местен офис през ноември.

Милена Буюм, активистка на Amnesty International за Турция, заяви в понеделник, че "решението на Facebook ги оставя - и Google, Youtube и други - в сериозна опасност да се превърнат в инструмент за държавна цензура".

Изследванията показват, че тъй като хватката на Ердоган върху масовите медии се е затегнала, особено след като оцеля след неуспешния преврат през 2016 г., по-младите хора търсят информация онлайн, особено в социалните мрежи. Въпреки че Турция посочи Periscope в решенията си, Twitter миналия месец заяви, че мобилното му приложение за разпространяване на видео ще бъде затворено до март, тъй като използването намалява.

"Кибер светът ... се превърна в заплаха за човечеството", предупреди Ердоган миналата седмица, обещавайки ангажимент за "кибер родина" като част от отбраната на Турция.

"Тези, които контролират данните, могат да установят своите дигитални диктатури, като пренебрегнат демокрацията, закона, правата и свободите", добави президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

За малко да се удави: Спасиха котка от наводненията в Дубай (ВИДЕО)

Нямат работа там: Русия изтегля миротворците си от Нагорни Карабах

Стотици евакуирани след изригването на вулкана Руанг в Индонезия (ВИДЕО)

Азърбайджан се оплаква от френски "натиск" и "заплахи"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия