Ердоган заплаши ЕС с бежанците, ако страните членки критикуват операцията в Сирия

2851
Ердоган заплаши ЕС с бежанците, ако страните членки критикуват операцията в Сирия
Снимка: Gettyimages.com

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз (ЕС), че ще позволи на милиони бежанци да се отправят към страните му, ако продължава да критикува военната офанзива на Анкара в Сирия. Това предаде агенция France Presse, цитирана от "Фокус".

„Здравейте, ЕС, събудете се. Казвам го отново: ако се опитате да представите нашата операция там като нашествие, задачата ни ще е проста: ще отворим вратите и ще изпратим 3,6 милиона мигранти към вас", увери Ердоган в реч пред парламента в Анкара.

Actualno.com припомня, че след няколко дни на напрегнато очакване и различни спекулации, в сряда държавният глава на Турция обяви началото на нова, трета по ред операция на Анкара в Северна Сирия под името „Извор на мира“.

Le Figaro: САЩ предадоха кюрдите, но побеждава Русия

Отказът на САЩ да подкрепят кюрдите в Сирия е предателство и в същото време поражение в Близкия изток. Тръмп остави кюрдските си съюзни...

„Турските въоръжени сили, заедно със „Сирийската национална армия"(СНА), започнаха операция „Извор на мира“ срещу „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) и „Ислямска държава", обяви Ердоган. Съгласно думите му, целта на новата акция на турските въоръжени сили е „унищожаване на терористичния коридор, който те се опитаха да създадат по границата на републиката, както и постигане на мир и стабилност в региона". Операцията започна с удари на турските военновъздушни сили по позициите на кюрдските формирования, след което бе даден старт на наземната операция.

Ердоган заяви още, че гарантира, че терористичната групировка „Ислямска държава“ няма да присъства в Северна Сирия, след като приключи военната операция в региона. Турският лидер каза, че затворниците, членове на „Ислямска държава“, които се намират в самоделни затвори, поддържани от кюрдите, ще бъдат държани под надзор. Той добави, че тези от тях, които бъдат приети от страните, чиито граждани са, ще бъдат върнати по родните им места.

Турция вече проведе две военни операции в Сирия: „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“. Правителството на Ердоган предупреди по-рано, че може да започне нова военна интервенция в Северна Сирия, след като американските войски по-рано обявиха изтеглянето си от региона. Международната общност посрещна новината критично. Европейският съюз призова Турция незабавно да преустанови действията си. Отвъд океана президентът на САЩ Доналд Тръмп определи операцията като „лоша идея“, а държавният секретар Майк Помпео увери, че с решението си за изтегляне на американските войници Вашингтон не е дал „зелена светлина“ за военна намеса на Турция. Иран и Саудитска Арабия също осъдиха операцията на Анкара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com