ЕС иска обяснение от Турция за блокирането на Туитър

20269
ЕС иска обяснение от Турция за блокирането на Туитър
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз официално поиска турските власти да дадат обяснение за блокирането на Туитър, но няма отговори не са били дадени, пише вестник "Хюриет", предаде БГНЕС.

След като вече изрази сериозната си загриженост относно решението на турското правителство да блокира достъпа до Туитър, ЕС поиска да разбере каква е правната рамка на това действие, за да може да координира следващите стъпки за пълноправното членство на Турция в блока. Дипломати от делегацията на ЕС в Анкара проведоха срещи с представители на министерствата на правосъдието и на транспорта и съобщенията, което контролира дирекцията по далекосъобщенията. По време на срещите европейските делегати са поискали да разберат законовата основа за блокирането на Туитър. Турската страна е отказала да даде обяснение за действието, съобщава "Хюриет".

След решението на дирекцията по далекосъобщенията, висши представители на ЕС, в частност комисарят по разширяването Щефан Фюле, отправиха остри критики към действието. Те подчертаха, че това е сериозно нарушаване на свободата на изразяване и правото на комуникация. Фюле изрази притесненията си относно този ход и призова турското правителство да премахне забраната.

Брюксел ще обмисли действията си спрямо правителството на Турция на фона на увеличаващия си натиск върху свободата на изразяването и нарушението на основни човешки права в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com