Ето как някои страни се борят успешно с коронавируса без крути мерки

11491
Ето как някои страни се борят успешно с коронавируса без крути мерки
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното.

Вижте някои от най-интересните и креативни мерки, които държавите са предприели за борба със смъртоносната зараза.

Северна Корея

Според официалната статистика на държавното ръководство на страната, в Северна Корея няма нито един случай на COVID-19.Редица публикации в държавния вестник "Родонг Синмун" говорят именно за това - Северна Корея засега остава остров на спокойствието насред избухналата по света пандемия. Как се случва това?

Как да се защитим от коронавирус при излизане от къщи

По целия свят върлува пандемия от коронавирус. И сега всяко действие, което преди изглеждаше елементарно, повдига много въпроси. Дори к...

Факт е, че Пхенян предприе едни от най-драстичните действия срещу вируса и започна доста преди повечето държави в региона.

Отваря ли нови възможности за терористите коронавирусът?

Страната затвори границите си в края на януари, прекратявайки търговията със съседен Китай, която представлява около 9/10 от външната търговия на страната по принцип. Нещо повече - всички дипломати, идващи в столицата на КНДР, биват поставяни под едномесечна карантина, преди да бъдат пуснати да вършат работата си.

Междувременно властите започнаха и акции срещу контрабандистите, поддържащи процъфтяващите нелегални пазари на стоки.

Д-р Кий Парк, преподавател в Медицинското училище в Харвард, който е работил заедно със севернокорейските лекари, за да помогне за подобряването на здравната система на страната, е по-скоро склонен да се довери на официалните данни на Пхенян.

От утре Япония затваря границите си за граждани на 21 европейски държави

Япония налага забрана на чуждестранни пътници, идващи от 21 европейски държави и Иран. Решението е част от въвеждането на по-строги мер...

Япония

В Япония има сравнително малко случаи на коронавирус - въпреки близостта до Китай. Защо там е толкова спокойно? Едно е ясно: от японския опит бихме могли да извлечем важни поуки.

Всички училища в страната бяха затворени две седмици преди пролетната ваканция, отменени бяха и всички големи мероприятия. Магазините и ресторантите обаче останаха отворени. А броят на японците, работещи от вкъщи, е малък.

Увеличава ли шанса да се заразите от коронавирус силният алкохол?

Слабото разпространение на коронавирус в Япония първоначално събуди подозрения, че истината се прикрива съзнателно. Макар че има възможност да изследва по 6000 проби за коронавирус дневно, в Япония досега са направени едва 14 000 теста - т.е. 20 пъти по-малко, отколкото в Южна Корея.

Пхенян твърди: В Северна Корея няма коронавирус

Северна Корея остава напълно свободна от коронавирус, твърди високопоставен здравен служител в Пхенян, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. ...

Експерти от японското Министерство на здравеопазването обясняват, че тестовете съзнателно се ограничават само до региони, в които има много случаи на заразени. "Малкият брой на взетите проби се дължи на това, че властите искат да запазят наличните ресурси за тежките случаи, които могат да се появят", казва германският политолог от университета в Токио Себастиян Маслоу.

С оглед на тези успехи премиерът Шиндзо Абе реши да не обявява извънредно положение в страната, а японците дори вече постепенно се връщат към нормалното си ежедневие. Частните школи за уроци вече отвориха врати - там децата седят в проветрени помещения с отстояние едно от друго. Отворени бяха и първите увеселителни паркове. В тях не се допускат само хората, които имат повишена температура.

Япония не допуска граждани на ЕС

Предвидено е след ваканцията да отворят училищата само в онези региони, в които няма случаи на коронавирус. Големите мероприятия остават забранени. Вниманието на властите сега е насочено предимно към чуждестранните посетители. От събота насам границите на страната са затворени вече не само за южнокорейци, а и за всички граждани на ЕС. С право на достъп са само онези, които имат постоянно местожителство в Япония. Пристигналите от Европа обаче задължително се поставят под карантина за 14 дни. Тези мерки остават в сила до края на април.

Още информация за коронавируса в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com