Глобалното замърсяване е причина за смъртта на 9 млн. души годишно

5530
Глобалното замърсяване е причина за смъртта на 9 млн. души годишно
Снимка: Getty Images/Guliver

Мръсен въздух в Индия и Китай, замърсена вода в Субсахарска Африка, токсични мини и комбинати в Южна Америка – замърсяването по света е причина за 9 млн. смъртни случая годишно, или една от всеки шест. Това показва ново проучване, цитирано от в. „Уошингтън поуст“.

Изчисленията на изследването, публикувано в научното издание Lancet, означават, че глобалното замърсяване убива три пъти повече хора всяка година от ХИВ и СПИН, туберкулозата и маларията взети заедно. В същото време по-голяма част от смъртните случаи са в бедни и развиващи се държави.

Двугодишният научен проект, в който са използвани данни от учени в над 130 държави, документира причините за развитие на болести и преждевременна смърт през последните десетилетия.

Според него лошото качество на въздуха е най-големият фактор на замърсяването, причиняващ смърт. Това включва както външното замърсяване, така и това в домакинствата, дължащо се на изгаряне на дърва, животинска тор и други. Резултатът – 6,5 млн. души умират през 2015 г. от сърдечни болести, инфаркти, рак на белите дробове и други респираторни проблеми.

Нечистата вода пък е причина за смъртта на 1,8 млн. души от стомашни болести, инфекции и други. Замърсяването на работното място също води до голям брой смъртни случаи – от рак на пикочния мехур при работещите с бои, през белодробни заболявания при миньорите, излагането на канцерогени и токсини е причина за смъртта на 800 000 души годишно.

Най-много хора през 2015 г. са загинали в Индия (2,5 млн. души) и Китай (1,8 млн. души). Други силно засегнати държави са Пакистан, Бангладеш, Кения.

Изследването разглежда и последствията от замърсяването върху икономиката. Според данните държавните бюджети в бедните страни са ощетени с 1,3% от БВП годишно и с 0,5% в развитите страни, предаде БГНЕС.

Според авторите на изследването държавите трябва да положат повече усилия, за да намалят замърсяването и да подобрят здравето на своите граждани, като това ще им донесе, освен всичко друго, и икономически ползи. Според Филип Ландриган от Медицинското училище „Синай“ в Ню Йорк, който е съпредседател на комисията, изготвила доклада, развитите държави могат да помогнат на по-бедните за ограничаване на замърсяването. „Това не е необратим резултат“, каза той и допълни, че „контролът на замърсяването е необходима битка“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

САЩ удрят Иран с нови санкции

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка