Година след блокирането купонджиите в Ухан атакуват дансинга

1318
Година след блокирането купонджиите в Ухан атакуват дансинга
Снимка: Getty Images/Guliver

Сияещи в тъмното заешки уши, пулсиращи ритми и гъвкаво отношение към маските: нощният живот в китайския Ухан се завръща с трясък почти година, след като блокирането доведе до застой в 11-милионния град.

Докато останалата част от света продължава да се бори със заключвания и нарастващи инфекции, младите хора в града, някога епицентър на новия коронавирус, се радват на трудно спечелената си свобода.

В "Super Monkey" - огромен нощен клуб в центъра на града - няма дрес код или VIP списък. Това, което е задължително, поне за да влезете през вратата, е маска и проверка на температурата - всяка по-висока от 37,3 градуса по Целзий и биячите могат да откажат бъдещите купонджии.

Вътре, където посетителите се втурват на дансинга сред оглушителния звук на техно и ослепително лазерно шоу, правилата не винаги се спазват толкова стриктно. Докато маските са задължителни на вратата, вътре диджеите и купонджиите ги свалят, за да разговарят с приятели, да танцуват или да пушат.

Мнозина са щастливи да се озоват по улиците на града след изнурителната карантина от миналата година, наложена в битка с мистериозния нов вирус.

„Бях заключен у дома за два-три месеца, страната се бори много добре с вируса и сега мога да изляза на спокойствие“, каза мъж на тридесет години, който се идентифицира като Сю, пред АФП.

Хедонистичните импулси и шампанското в лед са далеч от строгостта, проповядвана от властите в Пекин. Но Чен Цян, мъж на 20 години, похвали комунистическата партия за това, че на практика е елиминирала епидемията, въпреки скорошното нарастване на случаите в други части на страната през последните няколко дни.

"Китайското правителство е добро. Китайското правителство прави всичко за своя народ и хората са на върха. Различно е от другите страни", каза той.

Вирусолог: Всяка информация, която СЗО събере от Ухан, ще бъде ценна

Всяка информация, която ще се събере по време на мисията на СЗО в Китай за произхода на коронавируса, причиняващ Covid-19, ще бъде ценн...

Държавните медии в Пекин охулиха неуспеха на западните правителства да се справят с вируса, като противопоставиха хаоса в чужбина на нормалното възстановяване на Китай. Те изтъкват този успех като доказателство за превъзходството на авторитарния политически модел на Пекин.

Но докато мнозина искат да се върнат към подобието на нормалност, Чен осъзнава, че вирусът е променил нещата. В клуба има по-малко хора, отколкото преди пандемията, каза той.

Мениджърът на марката "Nightclub" Ли Бо заяви, че вирусът е ударил силно индустрията му.

"В сравнение с други блокировки в други страни, страната ни е отворена поне наполовина, но потребителите все още изпитват чувство на безпокойство", каза той пред АФП, оценявайки, че нощният живот в Ухан е спаднал с около 60 до 70 процента. Строгите правила, прилагани от някои заведения, не помагат, като броят на присъстващите е ограничен и се изискват резервации. Потребителите трябва също да покажат приложение за проследяване, доказващо, че имат чисто здравословно състояние. Южен квартал на китайската столица например съобщи за заразен вариант на вируса, който произхожда от Обединеното кралство.

Въпреки несигурността, уханците са развълнувани, че техният град вече не е градът-призрак, който шокира света преди година. Един от тях сподели, че сега възприема блокирането от миналата пролет като "преживяване веднъж в живота".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com