Големите в ЕС с оръжейно ембарго срещу Турция, Ердоган хвали Борисов, кюрдите в съюз с Асад

15772
Големите в ЕС с оръжейно ембарго срещу Турция, Ердоган хвали Борисов, кюрдите в съюз с Асад
Снимка: Getty Images/Guliver

След като в края на миналата седмица първо скандинавските държави реагираха с мерки за спиране на износ на оръжие към Турция, както и Холандия, сега и втората най-голяма европейска икономика в лицето на Франция обяви, че спира износа на оръжие за югоизточните ни съседи, предаде Reuters.

Същевременно, след провеждане на съвет за сигурност в Елисейския дворец, френският президент Еманюел Макрон предупреди американския си колега Доналд Тръмп и турския държавен глава Реджеп Ердоган, че турската операция в Сирия може да създаде "непоносима хуманитарна ситуация" и да възроди "Ислямска държава". Макрон говори по темата първо с германския канцлер Ангела Меркел, като и Германия - най-голямата европейска икономика, забрани износа на оръжие за Турция, предаде БГНЕС.

Военната операция "Извор на мира" - на фокус при разговорите на външните министри в Люксембург

Ситуацията в Сирия и военната операция "Извор на мира", предприета от Турция, е основната тема на разговорите между външните министри, ...

"Турската операция в Сирия, разбира се, е в центъра на нашето притеснение. В последните часове разговаряхме с президента (на САЩ Доналд) Тръмп, с президента (на Турция Тайип) Ердоган и отправихме ясно послание. Общото ни желание е да спрем тази операция", каза френският лидер.

Междувременно италианският премиер Джузепе Конте обяви, че ще настоява за забрана на ЕС за продажба на оръжие в Турция, тъй като Анкара разшири атаката си срещу кюрдските сили в Северна Сирия. Конте направи това изказване преди днешната среща в Люксембург на европейските външни министри, на която ще присъства и българския външен министър Екатерина Захариева.

В декларация на италианското правителството се казва, че Рим работи от събота за мораториум върху износа на оръжие в Турция "възможно най-скоро". "Италия ще насърчава тази инициатива във всички многостранни форуми и ще работи за борба с турските военни действия в североизточната част на Сирия с всеки инструмент, разрешен от международното право. Италианското правителство е убедено, че трябва да действаме с максимална решителност, за да избегнем по-нататъшни страдания на сирийския народ, особено на кюрдите, и да противодействаме на дестабилизиращите действия в региона", се казва в изявлението на службата на Конте.

Турската позиция

Европа е разбрала посланието, че ако нарича Турция "окупатор", Анкара ще отвори вратите си за бежанците. Тази оценка направи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул, съобщи БНР. По-рано вчера следобед той анонсира, че Турция иска възможно най-скоро да приключи военната операция, но тя ще се разшири към Айн ал Араб (Кобане) и Хасаке. По-късно обаче стана известно, че сирийската правителствена армия се насочва към Айн ал Араб и Манбидж.

Турция напредва в Северна Сирия, САЩ се изтегля, а кюрдите искат помощ от Русия

Турски военни са поели контрола над ключовата магистрала М4 в Северна Сирия по време на операцията срещу кюрдските бунтовници. Това съо...

Турският президент специално изтъква отговора на българския премиер Бойко Борисов, който разбирал турската позиция и казал, че Турция е по-близо до България, отколкото Брюксел.

Според турския президент кюрдските Сили за народна защита в Сирия дразнят Съединените щати и Запада с реториката, че може терористи от групировката "Ислямска държава" да избягат от плен. По думите му това е "дезинформация".

Тези страни, които смятат, че ще възпрат Турция със заплахи за икономически санкции, се лъжат, категоричен беше по-рано вчера турският президент на пресконференция в Истанбул - за пореден път. Реджеп Тайип Ердоган отхвърли всички призиви за посредничество между Анкара и сирийските кюрдски формации, отправени от световни лидери.

Най-новото в Сирия

Тази нощ стана ясно, че кюрдите, Сирийските демократични сили и режимът на Башар Асад са сключили споразумение за съвместни действия срещу турската армия. Сделката има следните параметри - кюрдските бойци ще предадат ключовите градове Манбидж и Кобане (Кобани) на режима на Асад в замяна на военна подкрепа. Като арбитър на сделката се сочи Русия, а това де факто значи край на полуавтономията за кюрдите в Северна Сирия, пише британският ежедневник The Guardian.

Заплахата от възраждане на "Ислямска държава" се засилва

Кюрдите в Североизточна Сирия обявиха, че няма да считат за свой приоритет охраната на задържаните от тях бойци на "Ислямска държава", ...

Водачът на военния съвет на Кобане Исмат Шейх Хасан посочи в специално телевизионно интервю, че са направили всичко възможно, но дори отделните кюрдски групи не са се обединили, а международната общност не е помогнала. Изглежда съдбата на кюрдите е да бъдат изоставени, казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com