Хиляди се събраха на площад "Таксим" в Истанбул на митинг на управляващи и опозиция

4831
Хиляди се събраха на площад "Таксим" в Истанбул на митинг на управляващи и опозиция
Снимка: Getty Images/Guliver

Хиляди поддръжници на основната опозиционна Народнорепубликанска партия и на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Турция се събраха на истанбулския площад "Таксим", за да участват в демонстрация срещу опита за преврат в страната, съобщиха турските медии.

За първи път поддръжници на кемалистката НРП и управляващата партия, която е с ислямистки корени, участват в общ митинг, предаде БНР.

Amnesty International: Има малтретирани лица в Турция след опита за преврат

Международната правозащитна организация Amnesty International заяви, че е получила правдоподобни доказателства за малтретиране на лица,...

Народнорепубликанската партия призова за организирането на демонстрацията, като покани и управляващата ПСР да се присъедини. Този опит за преврат ни показа още веднъж колко ценни за нас са демокрацията и свободите, каза преди началото на демонстрацията заместник-председателят на НРП Енгин Алтай. 

От нашето външно министерство препоръчаха на българските граждани предвид организирания митинг във вечерните часове на 24 юли да избягват посещения на площад Таксим и в районите, граничещи с него. Обстановката в Република Турция остава силно нестабилна, съобщават от МВнР.

Междувременно стана известно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поканил лидерите на управляващата партия и на две опозиционни формации за разговори утре в президентския дворец в Анкара. На срещата ще бъдат обсъдени опитът за преврат в Турция и мерките, взети от властите след пуча.

Поканени са турският премиер и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм, лидерът на Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу и председателят на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели. Очаква се Ердоган да благодари на лидерите за тяхната единна позиция срещу опита за преврат и да изслуша какви са техните становища във връзка с борбата, която властите в момента водят срещу организацията на живеещия в САЩ проповедник Фетулах Гюлен.

Елена Поптодорова: Турция не би се лишила така лесно и бързо от съюзничеството си със САЩ

Турция не би се лишила така лесно и бързо от съюзничеството си със САЩ, каза бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com