Холерата взе 400 жертви в Йемен

1116
Холерата взе 400 жертви в Йемен
Снимка: Getty Images/Guliver

Повече от 400 души са жертвите на епидемията от холера в Йемен, а броят на хоспитализираните предполагаеми заразени е близо 42 000 души.

Това заяви пред репортери говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик. "Към 23 май холерата се е разпространила в 19 от 22-те провинции на Йемен, регистрирани са 41 866 случая на холера и остра диария, както и 418 смъртни случаи", каза той. Според Дюжарик, в следващите шест месеца броят на заразените може да достигне най-малко 100 000 души, отбелязва БГНЕС.

ООН достави 8 тона лекарства в Йемен

Организацията на обединените нации достави 8 тона лекарства за болниците на Таиз – третия по големина град в Йемен, събощи БГНЕС....

На 24 май координаторът на ООН за хуманитарна помощ в Йемен Джейми Макголдрик заяви, че за борба с холерата на световната организация и нейните партньори са нужни 55 милиона долара. Както съобщи днес говорителят на генералния секретар на ООН, Европейската комисия и Норвегия са отделили за тази цел около 5,5 милиона долара.

Actualno.com припомня, че в по-рано в средата на май властите в Йемен обявиха извънредно положение заради пика на заразени от Холера.

Тогава от Здравното министерство в Сана, контролирано от бунтовниците хути, заявиха, че са „неспособни да ограничат бедствието“ и призоваха за международна хуманитарна помощ за справяне с кризата, предаде AFP.

В Йемен бушува гражданска война между подкрепяните от Иран бойци хути и подкрепяното от Саудитска Арабия правителство, като в момента функциониращи са по-малко от половината здравни заведения в страната.

Най-малко 26 души са убити при нови сблъсъци в Йемен

Най-малко 26 бунтовници загинаха при нови сблъсъци, след като правителствените сили се опитаха да изтласкат обратно шиитските бунтовниц...

Това е втората такава епидемия в рамките на по-малко от година в най-бедната арабска държава. Към момента Световната здравна организация (СЗО) определя случващото се там като една от най-тежките хуманитарни кризи редом с тези в Сирия, Южен, Судан, Нигерия и Ирак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com