И САЩ може да пострада от санкции срещу Хонконг

1273
И САЩ може да пострада от санкции срещу Хонконг
Снимка: Getty Images/Guliver

Всички санкции на САЩ спрямо Хонконг ще засегнат и интересите на американските компании тук, заяви секретарят по финансовите въпроси на Хонконг Пол Чан, предаде БГНЕС.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще преразгледа отношенията си с административния район, включително предоставяните търговски облекчения.

Тръмп: Китай задушава Хонконг

Президентът Тръмп обвини Китай, че не прилага принципа "една държава, една система" и "задушава" автономията на Хонконг, като се закани...

Трябва да се отбележи, че въпреки заявленията на САЩ за ограничителни мерки спрямо Хонконг, те имат големи икономически и други интереси в автономния град, подчерта Чан. През последните 10 години търговският баланс в полза на САЩ в Хонконг е около 1 милиард долара. Хонконг заема първо място по този показател сред търговските партньори на Съединените щати. Вашингтон има сериозни интереси в областта на услугите в Хонконг, особено във финансовата сфера. Затова всякакви ограничителни мерки ще нанесат вреда и върху интересите на американските компании в Хонконг, заяви финансовият министър.

В коментар в блога си той припомня, че годишният износ за САЩ на произведени в Хонконг стоки е по-малко от 2 % от местното производство, а стойността му е под 0,1% от общия експортен обем на административния район. В същото време вносът от САЩ на високи технологии никога не е бил лесен, а останалите технологии може да бъдат заменени с европейски или японски.

"САЩ са най-голямата икономика в света и всякакви санкционни мерки могат да доведат до нарушения в нормалното функциониране на пазара. Ние няма да се отнасяме лекомислено към това, ще следим внимателно и ще реагираме своевременно", написа финансовият министър.

От друга страна, Китай е втората по големина икономика в света, която запазва сравнително високи темпове на икономически ръст. Тази динамика и огромният пазар привличат интересите на много транснационални корпорации.

Борел: ЕС не обмисля санкции срещу Китай

Европейският съюз не разглежда въвеждането на санкции срещу Китай след решението да приеме законопроект за националната сигурност на Хо...

Според Пол Чан, Хонконг неизбежно ще пострада в тази голяма игра, но ако се запази действащата система и предимствата, както и стабилността на пазара, статутът на Хонконг като международен финансов център в Азия ще остане уникален.

Конгресът на САЩ прие в началото на века закон, който регулира двустранните отношения с Хонконг. Той предвижда благоприятни условия за административния район в областта на търговията и митническите тарифи, които са различни от тези за останалата част на Китай. Действията на тези условия зависят пряко от това, доколко Хонконг, според оценките на САЩ, поддържа автономност от централното правителство в съответствие с принципа "една страна, две системи". Ако Вашингтон прецени, че нивото на автономност не е достатъчно, президентът може да разпореди отмяна на специалния статут.

Всяка година Държавният департамент представя в Конгреса доклад за ситуацията в Хонконг, в който се правят препоръки за запазването или отмяната на специалния статут. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com