Има ли опасност Русия да анексира Беларус?

6103
Има ли опасност Русия да анексира Беларус?
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия и Беларус ще си сътрудничат още по-тясно. Толкова тясно, че мнозина говорят за анексия или поне за икономическо поглъщане на Беларус. Други го тълкуват като възможност да се удължи президентския мандат на Путин, пише Deutsche Welle.

Рядко се случва в столицата на Беларус Минск да има протести на опозицията. А още по-рядко се случва полицията да ги толерира – какъвто беше случаят от миналата неделя. Няколко десетки до няколкостотин души - според различните оценки - последваха призива на опозиционния политик Николай Статкевич да протестират срещу по-тясното икономическо обвързване на страната със съседна Русия.

Беларус не иска руска военна база на територията си

В разполагането на руска военновъздушна база на територията на Беларус „няма нито практически, нито политически, нито военен смис...

Повод за протеста са плановете за задълбочаване на икономическата интеграция между бившите съветски републики, които могат да се осъществят още до края на тази година. От месеци насам се спекулира по този въпрос. Липсва обаче каквато и да е официална информация.

През септември руското икономическо издание "Комерсант" публикува детайли за намеренията на Москва и Минск: те явно са се договорили за общи данъчни правила, разпоредби за външната търговия и за надзор върху енергийния и банковия сектори.

"Комерсант" уточнява, че в случая става въпрос за още по- тясна интеграция от тази на страните в ЕС. Не било предвидено обаче да се въвежда обща валута или да има пълно сливане на държави. Един подобен съюз обаче ще си остане твърде неравностоен, защото Русия е несравнимо по-голяма от Беларус по територия, а тя значително превъзхожда съседа си и по икономическа мощ.

Двете държави са подписали още през 1999 г. договор за съюзни отношения, но той съществуваше предимно на хартия. Сегашните нови намерения за сътрудничество може би ще бъдат оповестени официално или дори подписани на 8 декември, когато се навършват точно 20 години от подписването на стария договор.

Ще се обединят ли Русия и Беларус?

Независимостта е свята, Беларус няма да създава никакви съвместни органи за управление с Русия, заявиха от президентската администрация...

Опасения за анексия

Беларус и сега е силно обвързан с Русия и с някои други бивши съветски републики в рамките на Евразийския икономически съюз.

Правителството в Минск се опитва да успокоява тревогата сред част от населението, което се безпокои от евентуално обединение с Русия: в края на септември представител на външното министерство в Минск заяви, че новото сътрудничество няма да излиза извън рамките на съществуващия договор.

Още за опасенията Русия да погълне Беларус и плановете на Владимир Путин за нов мандат прочетете в статията в Expert.bg.

Беларус напът да стане 23-ата руска република

Правителствата на Беларус и Русия ще засилят съвместните си усилия за създаването на "програма за действие", свързана с обединяването н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com