Иран иска САЩ да се върне в ядрената сделка, Тръмп удължи санкциите

1406
Иран иска САЩ да се върне в ядрената сделка, Тръмп удължи санкциите
Снимка: Getty Images/Guliver

Вземайки повод от помирителния тон на президента на САЩ Доналд Тръмп, след като Техеран освободи американски ветеран от флота, външният министър на Иран го предизвика да се върне към ядрената сделка, от която Вашингтон се оттегли преди две години, предаде Reuters.

Иран освободи вчера Майкъл Уайт като част от сделка, в която САЩ позволиха на иранско-американския лекар Маджид Тахери да посети Техеран. След освобождаването на Уайт, Тръмп написа в Twitter "Благодарност на Иран, това показва, че сделка е възможна".

В отговор иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф написа в Twitter: "Постигнахме хуманитарна размяна, въпреки усилията на вашите подчинени. Имахме сделка, когато встъпихте в длъжност. Съветниците ви, повечето вече уволнени, направиха глупав залог. От вас зависи да решите кога ще поискате да поправите това", написа Зариф.

Въпреки смекчаването на тона между Вашингтон и Техеран, Тръмп удължи петролното ембарго срещу Иран, което действа от 2012 г. По думите му САЩ получават "достатъчно петрол и нефтопродукти" от страни, различни от Иран, което е причината за удължаването на ембаргото, предава Associated Press.

През 2018 г. Тръмп се оттегли от ядрената сделка с участието на постоянните членки на Съвета за сигурност плюс Германия, съгласно която Техеран ограничи ядрените си разработки в замяна на вдигане на редица международни санкции срещу Иран. Откакто напусна споразумението, Вашингтон възстанови санкциите и задуши петролния износ на Иран като част от политиката на "максимален натиск".

След оттеглянето на САЩ, Иран започна от май 2019 г. да не се придържа към по-голямата част от ключовите си ангажименти, съгласувани при подписването на споразумението във Виена, припомня AFP.

Тръмп смята за недостатъчни гаранциите във виенското споразумение и се надява, че политиката на "максимален натиск" срещу ислямската република ще накара Техеран да преговоря за "по-добро споразумение". Иран упорито отказва да го направи и на свой ред настоява Вашингтон да се извини и да реши да се върне към споразумението.

Размяната на затворници е рядък случай на американско-иранско сътрудничество, отбелязва Reuters.

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави потвърди, че Зариф се е срещнал с Бил Ричардсън - бивш американски посланик в ООН, "преди месеци" във връзка с размяна на затворници.

"Винаги сме отговаряли положително на хуманитарни усилия, които биха довели до освобождаването на ирански заложници в САЩ и на други места", каза Мусави пред официалната иранска информационна агенция IRNA.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН отправя апел за набирането на 2,8 млрд. долара за Газа и Западния бряг

Посланикът на Израел у нас: Иран разработва ядрено оръжие и става все по-опасно

Израелският посланик в Германия заговори за бъдещи удари по ирански военни съоръжения

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака срещу Израел

Китай осъди израелското нападение над иранското консулство, но не и отговора на Техеран

Вижте как изглеждаше небето над Израел в нощта на иранската атака (СНИМКА)

Турция разби мрежа на "Ислямска държава - Хорасан" в Истанбул

The Washington Post: Русия се готви да помага на Иран да се пази от САЩ

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия