Изборна каша в Турция, Ердоган декларира победа*

13079
Изборна каша в Турция, Ердоган декларира победа*
Снимка: Getty Images/Guliver

Какво се случва на президентските избори в Турция – изглежда за да се достигне до точния отговор на този въпрос тепърва ще трябва да изтече доста време, защото едно е сигурно – данните, които обявяват държавните информационни източници т.е. тези, подвластни на сегашното управление на Реджеп Ердоган и данните на опозицията, която застава зад Мухарем Индже, са изключително различни. Едно е сигурно – избирателната активност е изключително висока, като и на двата вида избори – президентски и парламентарни, тя е над 87%.

Изборната бъркотия

Първите резултати сочеха 60% подкрепа за Ердоган и 58% подкрепа за Партията на справедливостта и развитието (ПСР), като такъв резултат означаваше моментална победа. Данните обаче бяха съобщени при едва 16% преброени гласове и с предупреждение, че подкрепата за Ердоган и партията му намалява с всяка преброена секция.

Моментално беше припомнено и, че при парламентарните избори през 2015 година първите данни за ПСР бяха, че партията взема 61% от гласовете, а на финала остана подкрепа от 42%.

При 25% преброени гласове, подкрепата за Ердоган се изчисляваше на около 59%, а тази за Индже – на 26%. Следващата спирка беше 32% преброени гласове – 57,73% подкрепа за Ердоган и 27,79% за Индже, според Анадолската държавна информационна агенция, цитирана от The Guardian. И нови припомняния колко достоверен източник е агенцията, както и твърдения от страна на лагера на Индже, че Ердоган взема само 45%, а техният кандидат – 41%.

Дойдоха и първите новини от турския клон на BBC, където показаха каква е разликата в гласовете според източника, който се гледа. Според платформата Adil (бел. ред. - означава "Свободни (честни) избори" и е създадена от 5 опозиционни партии /Народно-републиканската партия, Добра партия, Партия на благоденствието, Демократична партия и прокюрдската Партия на демократичните народи/) подкрепата за Ердоган при 7% преброени гласове е под 50% т.е. дори при толкова малко гласове настоящият турски президент ще трябва да отиде на балотаж!

Следващата информация на Андолската информационна агенция беше за актив на Ердоган от 55,93% и 28,93% за Индже, при 60% преброени гласове, като даните бяха цитирани от The Guardian. Последва и нова графика на турския клон на BBC, отново със съпоставка между Анадолската агенция и платформата Adil, която показваше 55,56% в полза на Ердоган според държавния източник, при преброени 65,63% от гласовете и 29,15% за Индже, докато данните на Adil бяха за 43,51% в полза на Ердоган срещу 33,92% за Индже при преброени 23% от гласовете. А коментарите от опозицията бяха, че сякаш гледат преброяването на държавата от друга планета!

На парламентарните избори пък кюрдите от Партията на демократичните народи (ПДН) преминаха летвата от 10% при изброени 69% от гласовете, което беше потвърдено дори от Анадолската агенция. Това означава, че партията на Ердоган губи абсолютното си мнозинство в парламента, но при промените в конституцията от миналата година това не изглежда толкова важно. Припомняме – част от промените гласят, че ако президентът наложи вето на даден законопроект, парламентът може да преодолее ветото само с абсолютно пълно мнозинство; президентът изготвя държавния бюджет, а парламентът не може да внася поправки в него – може само да не го одобри, като в такъв случай изготвя временен бюджет и ако той не бъде приет, се действа съгласно бюджета от миналата година; премахва се парламентарният контрол; парламентът може да стартира процедура за разследване на президента, само ако всички депутати са съгласни. Освен това, съюзниците на ПСР – Партията на националистическото действие (ПНД), също изглеждаше, че вървят силно и това можеше да блокира въздействието на кюрдите в парламента и Ердоган да не загуби абсолютно мнозинство и там.

Следваща спирка – преброени 88,9% от пуснатите гласове и според данните на Анадолската агенция резултатът вече е 53,45% в полза на Ердоган и 30,34% в полза на Индже. При това положение само 3,45% деляха нещата от балотаж, но все още Ердоган печелеше на първи тур. Въпросът обаче беше, че Мухарем Индже официално обяви в Twitter, че Анадолската агенция лъже – според него в този момент всъщност са били преброени само 37% от пуснатите бюлетини.

Противно на твърденията на Индже обаче, след Анадолската агенция и платформата Adil даде подкрепа за Ердоган от над 50%. Разликата обаче беше, че платформата от независими наблюдатели даде данните при преброени 43,3% от гласовете. Техните данни сочеха 52,84% за Ердоган и 29,84% за Индже.

Депутати от опозиционната Народно-републиканска партия обаче бяха категорични - не вярвайте на информацията по телевизията и медиите, трябва да видим действителните гласове. Те твърдяха, че има голяма разлика между действително отворените урни и въведените в електронната система гласове на турската ЦИК. А на официална пресконференция около 22:00 часа българско време самата партия обяви, че Ердоган води с 51,7%, но само при 39% преброени гласове.

В крайна сметка преброяването, което вървеше в Анадолската агенция, замръзна на 94% преброени гласове. При този резултат Ердоган взема 52,85%, а Индже - 30,66%. Минути по-късно Реджеп Ердоган обяви победа, след като Анадолската агенция отчете 52,72% подкрепа за него при преброени, според агенцията, 95,5% от гласовете.

* Информацията е актуализирана към 22:50 часа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com