Изпробва ли Китай хиперзвукова ракета, способна да порази всяка точка на Земята?

5217
Изпробва ли Китай хиперзвукова ракета, способна да порази всяка точка на Земята?
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай е тествал ядрена хиперзвукова ракета, която може да удари всяка точка на Земята за минути. Това съобщи вестник “Файненшъл таймс”, цитиран от 24 часа.

Американски правителствени източници твърдят, че супероръжието се движи с 21 хил. мили в час в ниска орбита и би направило противоракетната отбрана на САЩ безполезна. Според информацията с помощта на ракета носител е бил изстрелян през август специален хиперзвуков самолет, способен да носи ядрено оръжие. По време на изпитанията той е прелетял през ниското орбиталното пространство, но не е успял да достигне планираната цел, а се е отклонил на няколко десетки километра.

САЩ ще тестват хиперзвукова ракета

Американските военновъздушни сили могат да проведат още един полетен тест на хиперзвуковата ракета AGM-183A във вторник или четвъртък. ...

Тестът все пак оставил изумени служители на американското разузнаване, казват източници, тъй като той показва, че “Китай е постигнал удивителен напредък в развитието на своите хиперзвукови оръжия”. “Нямаме представа как са направили това”, твърди американски служител, запознат с теста. На теория тази ракета може да лети и през Южния полюс, а това ще представлява голяма заплаха за американската система за противовъздушна отбрана, съсредоточена върху отблъскването на евентуални атаки от северната полярна посока.

Пентагонът не излезе с коментар относно докладите за изпитанията на хиперзвукови оръжия, проведени от Китай, но изрази безпокойство относно военната активност на азиатската страна. По думи на говорителя на американското министерство на отбраната Джон Кърби военните възможности на Китай само подхранват напрежението. По тази причина от САЩ смятат, че Пекин е ключово предизвикателство за тях.

Заедно с Китай, САЩ, Русия и поне още 5 държави работят по хиперзвукова технология, а миналия месец Северна Корея обяви, че е изпробвала новоразработена хиперзвукова ракета. На парад през 2019 г. Китай демонстрира нови типове оръжие, включително своята хиперзвукова ракета, известна като DF-17. Балистичните ракети летят в Космоса, преди да се върнат по стръмни траектории с по-висока скорост. Хиперзвуковите оръжия са трудни за прехващане, защото летят към целите си на много по-ниска надморска височина, но могат да постигнат повече от пет пъти скоростта на звука - или около 6200 км/ч.

Същевременно Пекин отрече информацията. От китайското външно министерство заявиха, че са провели изпитание на космически кораб през юли, а не на ядрена хиперзвукова ракета. “Става въпрос за рутинен тест с цел изпитване на технология за повторно използване на превозно средство. Значението на теста е, че той може да осигури евтин и удобен метод за хората да пътуват спокойно до и от Космоса”, посочиха властите в Китай. “Противопоставянето на заплахата за сигурността, породена от напредъка на Китай в областта на космическите оръжия, ще бъде важна част от бъдещата работа на НАТО”, каза на свой ред шефът на алианса Йенс Столтенберг.

Русия се похвали с успешно изпитание на хиперзвуковата ракета "Циркон" (ВИДЕО)

Руската фрегата "Адмирал Горшков" успешно е изстреляла хиперзвукова ракета "Циркон" от Бяло море по полигон в района на Архангелск. Тов...

В интервю за “Файненшъл таймс” той заяви, че Китай вече оказва влияние върху европейската сигурност чрез своите кибервъзможности, нови технологии и ракети с голям обсег. “Въпросът как точно да се отговори на заплахите ще е част от новата доктрина на НАТО за следващото десетилетие”, допълни Столтенберг. Очаква се документът да бъде приет другото лято, а сегашната версия, от 2010 г., не споменава Пекин.

“Китай се доближава до нас. Виждаме ги в Арктика. Виждаме ги в киберпространството. Виждаме как инвестират силно в критична инфраструктура в страните ни. И разбира се, имат още и още оръжия с далечен обсег, които може да достигнат всички ни”, каза още Столтенберг. Шефът на НАТО обяви, че Русия и Китай не трябва да се разглеждат като отделни заплахи. “На първо място Китай и Русия работят в тясно сътрудничество. Цялата тази идея за разграничаване между Китай, Русия, Азиатско-Тихоокеанския регион или Европа: това е една голяма среда на сигурност и ние трябва да се заемем с всичко това наведнъж. Работата ни по готовността, технологиите, устойчивостта се отнася за всички тези региони”, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Източници: В Израел обмисляли атака срещу Иран в понеделник, но решили да изчакат

Камиони с храни влязоха в Газа от пристанище Ашдот

"Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com