Израел - все по-войнствен

6504
Израел - все по-войнствен

Израелският премиер се готви за война и създава съответната организация, част от която стана възможността решението за удар срещу Иран да бъде взето по телефона. Дори няма да е нужно извънредно министерско заседание.

Бенямин Нетаняху напомня за заплахата, която произтича от Иран при всяка възможност. Дори при пенсионирането на министъра на гражданската защита Матан Вилнай премиерът не пропусна да каже: "Всички заплахи, на които е изложено цивилното население, са нищо в сравнение с една заплаха от друг характер. Затова винаги съм казвал и го казвам отново - Иран не бива при никакви обстоятелства да притежава ядрено оръжие".

Медиите в ролята на подстрекатели

Перес: Израел не може сам да нападне Иран

Израелският президент Шимон Перес заяви, че е ясно, че Израел не може да нападне Иран без помощта на САЩ. Той направи това в интервю ...

Израелските медии ежедневно информират за плановете на правителството за превантивен удар срещу Техеран - най-вероятно още преди президентските избори в САЩ. От седмица насам дори либералният вестник "Аарец" приглася на общия медиен хор, публикувайки информации от американските тайни служби. Според тях Иран е постигнал напредък в ядрената си програма и скоро може да се сдобие със собствена ядрена бойна глава.

 

Министърът на отбраната Ехуд Барак потвърди тези сведения. Пред израелското радио той заяви, че те правят удара срещу Иран "по-спешен от всякога". Израелският военен министър предупреди и за опасността от верижна реакция: "Ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, Саудитска Арабия, Турция или Египет бързо ще го последват. Ще бъде още по-трудно, по-опасно и по-скъпо да се справим с Иран, ако той бъде оставен да се сдобие с ядрено оръжие", подчерта още Барак.

Експерти от министерството на отбраната са изчислили, че в евентуална война срещу Иран и неговите съюзници от Хизбула могат да загинат до 200 цивилни израелски граждани. Ако и Сирия се включи в бойните действия, жертвите от израелска страна биха стигнали 300 души. Според израелските военни специалисти един удар срещу иранските ядрени инсталации би върнал Техеран с две години назад в разработката на ядрено оръжие.

В Германия: Нетаняху иска да удари Иран през есента

Израелският премиер Бенямин Нетаняху иска да нанесе военен удар срещу Иран през есента. Информация за това се появи в израелските мед...

Противниците на военния удар са малцинство

Междувременно няколкостотин демонстранти протестираха пред дома на министъра на отбраната в Тел Авив срещу проявяваната от правителството войнственост. Тами Зандберг от Либералната партия казва, че е против въвличането на Израел във война. "Имам чувството, че тук се разиграва "руска рулетка" с предсказания за 300 или 500 жертви. Но този, който живее тук горе /Ехуд Барак/, със сигурност няма да пострада".

Мислещите като Зандберг са малцинство в Израел. Ако бъде взето решение военно-въздушните сили да нападнат Иран, свикналото с войните израелско население ще приеме и това.

С. Енгелбрехт/DW

Израел готов за 30-дневна война на няколко фронта

Израел е подготвил населението си за евентуален конфликт, който може да трае 30 дни на няколко фронта едновременно. Това заяви минист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com