Израел официално отрече военна операция в Газа, след като първо официално потвърди за такава

4187
Израел официално отрече военна операция в Газа, след като първо официално потвърди за такава
Снимка: Getty Images

Израелската армия поясни тази сутрин, че израелски военни не са влезли в ивицата Газа, както беше заявила по-рано, обвинявайки за погрешното съобщение грешка във "вътрешната комуникация", предаде БГНЕС.

Малко след полунощ израелската армия изпрати съобщение до медиите, че войските са влезли в ивицата Газа и това беше потвърдено пред АФП от говорителя на армията. Но два часа по-късно беше публикувано разяснение, в което се казва, че в Газа "няма израелски войници".

Ливан изстреля три ракети към Израел

Три ракети са изстреляни от южен Ливан към Израел, съобщи ливански военен източник, цитиран от АФП. Армията на Израел потвърди атаката ...

Според Sky News Arabia обаче израелските сили осъществяват засилен обстрел по цели в Газа. 

Както отбелязва телевизията, случващото се в тези минути напълно повтаря сценария на израелската операция през 2014 г., когато анклавът беше подложен на интензивни бомбардировки преди наземното нашествие. Според информационния портал Dunya Al Watan само за половин час са нанесени около 150 удара в сектора. Изданието твърди, че "армията използва фосфорни снаряди". Има съобщения, че повечето райони на Газа и северната част на сектора са без електричество.

По-рано бригадите на мъчениците от "Ал Акса", която е въоръженото крило на палестинското движение "Фатах", което от началото на настоящия кръг на конфронтация все още не е заявило участие в конфликта по никакъв начин, е наредило на своите бойци да се подготвят "за среща с врага". От своя страна бригадите Izzaddin al-Qassam (бойното крило на движението на Хамас, което контролира Газа), коментирайки възможността за сухопътна операция, заявиха, че всяко нашествие на Израел "само ще даде възможност да се убият и заловят още повече врагове".

Според последните данни на Министерството на здравеопазването на Газа, от 10 май 109 палестинци са станали жертви на конфронтацията и над 620 са ранени. Сред убитите са 28 непълнолетни и 15 жени.

10 години Железен купол: По-безопасен ли е животът в Израел?

Групировките "Хамас" и "Ислямски джихад" изстреляха над 1750 ракети и снаряди от минохвъргачки към Израел от понеделник насам, принужда...

Междувременно, турската държавна Анадолска агенция съобщи, че операторът Мохамед ал Алул и фоторепортерът Мустафа Хасун са ранени при поредното нападение на израелската армия в ивицата Газа. Израел атакува около 600 военни цели на "Хамас" и "Ислямски джихад" в ивицата Газа. Според палестинското министерство на здравеопазването 87 палестинци са загинали и 487 са ранени за три дни след въздушните удари, включително 17 деца и 7 жени.

Стана ясно и, че Пентагона е отзовал около 120 свои служители от Израел. Товаказа за РИА Новости Чък Причард, говорител на европейското командване на институцията.

"Около 120 души от персонала на Министерството на отбраната пристигнаха днес от Израел в Германия със самолет C17, базиран във военновъздушната база Рамщайн. Ние взехме това решение в координация с Израел", каза говорителят на американското министерство на отбраната.

Според него става въпрос за служители "от цялото министерство на отбраната", които са били в Израел за "рутинно планиране" на двустранно учение. Самото събитие трябваше да приключи тази седмица.

Джо Байдън: Израел не използва непропорционална сила срещу палестинците

Израел в момента не показва непропорционално прилагане на сила спрямо палестинците. Това заяви днес пред журналисти американският прези...

"Повечето хора пристигнаха с граждански полети, което е нормално за подобни събития и сега, докато са в Германия, те ще планират завръщането си в родните си бази", каза Причард.

Позиции

Съветът за сигурност на ООН ще проведе виртуална публична среща за израелско-палестинския конфликт в неделя в 17:00 часа българско време, казаха дипломати пред АФП. Срещата, първоначално планирана за днес (14 май), беше поискана от Тунис, Норвегия и Китай. Съединените щати, които блокираха сесията за петък и обмисляха среща в началото на следващата седмица, се съгласиха да я преместят в неделя, съобщиха същите дипломатически източници.

Малко преди тази новина, американският държавен секретар Антъни Блинкен обаче заяви, че САЩ ще подкрепят среща на ООН за Близкия изток "в началото на следващата седмица", предаде АФП.

Блинкен изрази подкрепа за сесията на Съвета за сигурност следващата седмица относно израелско-палестинската криза. "Разглеждаме възможността за срещата в началото на следващата седмица. Това, надявам се, ще даде известно време на дипломацията да има някакъв напредък и ефект", каза Блинкин пред репортери.

Израел мобилизира 9000 резервисти

Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц разпореди днес Армията на Израел да призове 9 000 резервисти, съобщи пресслужбата на военно...

Операцията в ивицата Газа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо за възстановяване на мира и сигурността в Израел, заяви снощи израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Последната дума не беше казана и тази операция ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо за възстановяване на мира и сигурността в държавата Израел. Ще накараме "Хамас" да плати много висока цена, правим това и ще продължим да го правим с голяма сила", каза Нетаняху.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за незабавно спиране на военните действия между израелци и палестинци, предадоха световните информационни агенции, цитирайки негово съобщение в Туитър.

Гутериш предупреди, че конфликтът ще предизвика екстремизъм в Близкия изток. "Твърде много невинни цивилни вече са загинали. Този конфликт може само да увеличи радикализацията и екстремизма в целия регион", по думите му.

Още: Новата война между Израел и Палестина - за парче земя и идентичност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Атентатор самоубиец се вряза в китайски конвой, има загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com