Израел отваря границата с Ивицата Газа

1184
Израел отваря границата с Ивицата Газа
Снимка: Getty Images/Guliver

Израелските власти разрешиха възобновяването на работата на контролно-пропускателни пунктове с Ивицата Газа, които останаха затворени за четири дни в отговор на ракетен обстрел от палестинска страна, предаде РИА Новости.

По данни на Министерството на отбраната на Израел КПП „Ереза“ и „Карем Шалом“ вече работят в нормален режим за преминаване на хора и превозни средства, след като напрежението по границата отслабна, отбелязва още агенция "Фокус".

Хиляди протестиращи отново излязоха в Ивицата Газа

Министерството на здравеопазването в Ивицата Газа съобщи, че 26 палестинци са ранени от израелски огън по време на масови протести в бл...

По-рано тази седмица министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман разпореди затваряне на контролно-пропускателни пунктове с Ивицата Газа след ракетна атака от палестинска страна, която доведе до ответни удари. Либерман издаде заповед за затваряне на „Керем Шалом“ и „Ереза“, както и ограничаване на зоната, в която е разрешен риболовът, до три мили (около пет километра).

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху замрази плановете за разрушаване на стратегически разположеното бедуинско село на окупирания Западен бряг, което привлече световното внимание. "Целта е да дадем шанс на преговорите и предложенията, които получихме от различни органи, включително и в последните дни", се казва в изявление на офиса на Нетаняху относно съдбата на Хан ал Ахмар.

Израелските власти твърдят, че малкото село, разположено на изток от Йерусалим по пътя, водещ към Мъртво море, е било построено незаконно и даде срок до началото на октомври за напускане на територията, отбелязва още AFP, цитирана от БГНЕС.

Съдбата на Хан ал Амар предизвика международна загриженост, като европейските държави призоваха Израел да не стартира ходове по разрушаването му.

Нови смъртни случаи в Ивицата Газа

Палестинско дете и неговата майка са убити при израелско въздушно нападение в Ивицата Газа в четвъртък. Това съобщиха властите в Ивицат...

В сряда главният прокурор на Международния наказателен съд предупреди, че планираната от Израел "евакуация със сила" на селото може да представлява военно престъпление. Жителите отказаха да напуснат сами, а Израел беше подготвен да ги изгони и да разруши селото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com