Израел ще предоставя лични данни на отказалите ваксина на държавните институции

2314
Израел ще предоставя лични данни на отказалите ваксина на държавните институции
Снимка: iStock

Новите актуализации от здравното министерство на Израел представляват някои разочароващи новини, въпреки успеха на кампанията за ваксинация, съобщи "Джерусалем Пост". Около 4,5 милиона израелци са били ваксинирани с поне една доза, а приблизително 3,1 милиона са получили и двете дози, пише БГНЕС.

Информация за хората, отговарящи на условията за ваксинация, които не са го направили - включително имена, лични идентификационни номера, телефонни номера и адреси, вече ще може да бъде предавана от здравния министър на общините, министерствата на образованието и социалните грижи. 

Израел ще дари излишъка от ваксини срещу коронавирус

Израел обяви, че ще изпрати останалите неизползвани ваксини срещу коронавирус на няколко държави. Тази стъпка е в съответствие с появил...

Според законопроекта, одобрен от Кнесета, данните ще бъдат предадени на властите при поискване от тях и според нуждите на плана за насърчаване на имунизацията сред населението, включено в неговата база данни. Целта е активното насърчаване на хората да се ваксинират. Информацията трябва да бъде изтрита в рамките на 60 дни.

Законопроектът беше жестоко критикуван от опозиционните партии и правозащитните организации като нарушение на личния живот на гражданите. „Одобреният закон представлява сериозно и фатално нарушение на правото на неприкосновеност на личния живот, без достатъчна медицинска обосновка за това и без изчерпване на другите средства, които са по-малко вредни за правата на индивида, за насърчаване на имунизацията и убеждаване на обществеността“, каза Еинат Овадия, директор на института "Zulat" за равенство и човешки права.

По-рано през деня министърът на здравеопазването Юли Еделщайн заяви, че не са ваксинирани достатъчно хора, за да могат израелците да празнуват без ограничения празника Пурим. Също днес продължи конфронтацията по отношение на задължителната карантина в хотели за завръщащи се от чужбина между правителството и представители на Кнесет, отговарящи за одобрението на мярката.

Рано сутринта в съвместно изявление на кабинета на министър-председателя, здравното министерство и транспортното министерство се казва, че мярката ще бъде удължена до 9 март и че Комисията по закон и конституция на Кнесет ще заседава сутринта, за да одобри решението. Малко след това обаче комисията отбеляза, че дискусиите все още продължават. По-късно беше одобрено удължаване до сряда.

70% от гражданите на Израел над 16 години вече са ваксинирани

Повече от 70% от всички израелски граждани на възраст над 16 години са ваксинирани, заяви министърът на здравеопазването на Израел Юли ...

Властите проучват възможността да предложат на влизащите в страната избор да носят електронна гривна и така да останат под карантина у дома. Задължителната изолация в хотелите съществува от седмици и се очаква да бъде удължена от комисията в неделя. Правителството намали броя на влизащите в страната израелци на ден от 2000 на 200.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com