Израел удари Газа след атаки със запалителни балони

2157
Израел удари Газа след атаки със запалителни балони
Снимка: Getty Images

Израел нанесе въздушни удари срещу Газа в неделя, след като запалителни балони, изстреляни от палестинския анклав, предизвикаха пожари в еврейската държава, предаде АФП. Няма съобщения за пострадали и от двете страни, пише БГНЕС.

Израелските удари са били насочени към открита зона в северната част на Газа и място за обучение на бойци от "Хамас" в южната част на Хан Юнис, съобщават за АФП източници от палестинските служби за сигурност. Ударите последваха, след като Израел намали наполовина риболовната зона от блокираната крайбрежна територия в отговор на атаки със снаряди от въоръжени групи в Газа.

Израел с нови въздушни удари срещу Сирия

Самолети на израелските ВВС атакуваха военното летище Шайрат в сирийската провинция Хомс. Това съобщи телевизионният канал "Ал Хадас", ...

Израелската армия нямаше незабавен коментар за ударите. Но военният клон, отговарящ за гражданските дела в палестинските територии (COGAT), заяви, че риболовната зона е намалена от 12 морски мили на шест. "Решението беше взето след продължаващо изстрелване на запалителни балони от ивицата Газа към Израел, което е нарушение на израелския суверенитет", се казва в изявление.

Хамас бе "отговорен за всички дейности в ивицата Газа и всички действия, произхождащи от ивицата Газа, насочени към държавата Израел", заявиха от Службата за координация на правителствените дейности в палестинските територии. "Следователно то ще понесе последиците за насилието, извършено срещу гражданите на държавата Израел."

По-рано в неделя израелските пожарникари заявиха, че са потушили пламъци на три места в района на Ешкол близо до границата, като причина за пожарите са посочили „запалителни балони". Балоните са основни устройства, предназначени да подпалват земеделска земя около блокирания от Израел палестински анклав.

На 12 юли Израел обяви, че отново разширява риболовната зона край Газа и разрешава допълнителен внос на палестинска територия, но предупреди, че мярката може да бъде отменена в отговор на нови вълнения. При 11-дневен конфликт през май Израел нанесе стотици въздушни удари по Газа и Хамас изстреля хиляди ракети по Израел. Преди конфликта през май риболовната зона в Газа беше 15 морски мили, но Израел я намали по време на войната.

Израелски въздушни удари по Алепо

Самолетите на израелските ВВС атакуваха военни предприятия, разположени в района Ал-Сафир югоизточно от сирийския град Алепо, на 360 к...

След прекратяването на огъня, сложил край на конфликта, се наблюдавани спорадични безредици, когато от газа изстрелваха запалителни балони, а израелски въздушни удари, нанасяха ответни удари по обекти на Хамас. За последен път балони от Газа предизвикаха пожар в Израел в началото на този месец. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com