Жена намери място в градски съвет след изборите в Саудитска Арабия

4273
Жена намери място в градски съвет след изборите в Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images / Guliver

Жена спечели място в един от градските съвети на Мека в първите избори в Саудитска Арабия, в която беше позволено на дамите да гласуват и да се кандидатират.

Салма бинт-Хизаб ал-Отейби ще бъде члена на съвета на Мадрака – квартал на свещения за мюсюлманите град. Това съобщи държавната информационна агенция, цитирана от БГНЕС. 

САЩ продава свръхтехнологични оръжия на Саудитска Арабия

Преодолявайки съпротивата на американския Конгрес Саудитска Арабия е на път да получи сериозна пратка американско оръжие на стойност 1,...

Саудитска Арабия е сунитска абсолютистка монархия, която поддържа някои от най-строгите ограничения върху жените в света. На дамите не е позволено да шофират и да се виждат на публични места с мъже, които не са от семейството им. Задължителното облекло предполага единствената видима плът да са дланите и очите. 

Като кандидати за участие в местните органи са се регистрирали 978 жени. Кандидатите от силния пол за постове са 5 938. Въпреки „революцията“, по време на предизборната кампания, жените трябваше да говорят зад параван или да бъдат представяни от мъж. 

За участие в процеса на гласуването са регистрирани 130 000 жени, съобщиха официални лица. Числото е забележимо по-ниско от тона на регистрираните 1,35 млн. гласоподаватели мъже. 

От BBC отбелязват, че по принцип самите избори са нещо много рядко за саудитска Арабия – днешният вот е едва трети в историята на кралството. В периода 1965-2005 г. избори не са се провеждали. Решението за допускане на жените до изборните урни беше взето от предишния крал Абдула. При огласяване на предвидените от него реформи той заяви, че жените на Саудитска Арабия „демонстрират позиции, които изразяват правилни мнения“. Преди да почине през януари крал Абдула назначи във висшия съвет на шурата 30 жени

Коалицията, водена от Саудитска Арабия, обвинена в удари над училища в Йемен

Amnesty International обвини ръководената от Саудитска Арабия коалиция в бомбардиране на училища в Йемен, нарушавайки международното ху...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com