Жертвите на атаките в Шри Ланка се увеличават, полицията е знаела за атентатите предварително

4599
Жертвите на атаките в Шри Ланка се увеличават, полицията е знаела за атентатите предварително
Снимка: Getty Images/Guliver

Броят на жертвите на осемте взрива в Шри Ланка се увеличи до 290 души, съобщи БГНЕС. Пострадалите са 500. Преди това се съобщаваше за 215 загинали и 450 пострадали. Новината дойде час след като беше разкрито, че импровизирана бомба, открита на основното летище в Коломбо, е била обезвредена.

Припомняме, че на католическия Великден, в Шри Ланка станаха серия от експлозии - общо осем. Първите шест взрива избухнаха в три храма и три хотела в страната, а други два в покрайнините на Коломбо. Според последни данни сред жертвите има граждани на Дания, Япония, Пакистан, Мароко, Индия, Бангладеш, Китай, Холандия, САЩ, Турция и Обединеното кралство. В църквата на Св. Себастиан в града все още има тежка охрана - мястото на един от опустошителните взривове.

Полицията в Шри Ланка е задържала микробус, с който са превозвани експлозиви

Полицията в Шри Ланка е задържала микробус в столичния квартал Велавате по подозрение, че с него са превозвани експлозивите, с които са...

Властите в Шри Ланка вече са задържали 13 души, заподозрени за съучастие. Полицията е открила и камион, който може би е бил използван при атаките. Междувременно беше махнат и полицейският час.

Според местния вестник Daily Mirror, който цитира източник от полицията близък до разследването, взривовете най-вероятно са дело на терористи-камикадзе. До момента националността на заподозрените за участие в бомбените взривове не е известна.

Междувременно CNN съобщи, че Шри Ланка е имала информация за готвени атаки. Информацията идва от полицейски източник. Записка за евентуални нападения с дата 11 април е била подписана от заместник-генералния директор на полицията. В записката, адресирана до няколко силови ведомства се казва, че е получена информация за подготвян план за самоубийствени нападения и се препоръчва да бъдат взети специални мерки за сигурност.

Документи, разпространени от АФП, показват, че директорът на полицията на Шри Ланка Пуджут Джаясундара е издал предупредителен сигнал за висшите офицери преди 10 дни, предупреждавайки, че атентатори планират да ударят "известни църкви". "Една чуждестранна разузнавателна агенция съобщава, че групировката "Таухит Джамаат" планира да извърши самоубийствени атаки срещу известни църкви“, се казва в сигнала. "Таухит Джамаат" е радикална мюсюлманска група в Шри Ланка, която миналата година беше свързана с вандалски действия срещу будистки статуи.

Броят на жертвите в Шри Ланка расте, камикадзета са извършили поне две от атаките

Броят на жертвите при осемте смъртоносни взрива в Шри Ланка на Великден достигна най-малко 207 души. Над 450 са ранените, съобщи говори...

Министър-председателят Ранил Викремесингхе призна, че е "имало информация" за готвените атаки и че разследването ще разгледа "защо не са взети адекватни предпазни мерки".

Министърът на телекомуникациите на страната публикува в Twitter снимка на бележката. "Някои служители на разузнавателните служби са били наясно с това. Затова смятам, че е имало забавяне в действията. Трябва да бъдат предприети сериозни действия за да се установи, защо това предупреждение е било игнорирано", написа министърът.

Етническо и религиозно насилие е обхванало Шри Ланка от десетилетия, като най-значим е 37-годишният конфликт с тамилските бунтовници, последван от подем през последните години в сблъсъците между будисткото мнозинство и мюсюлманите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com