Какво означава за САЩ и Израел убийството на лидера на иранската ядрена програма? (ВИДЕО)

13003
Какво означава за САЩ и Израел убийството на лидера на иранската ядрена програма? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

На 27 ноември следобед въоръжени мъже нападнаха видния ирански ядрен физик Мохсен Фахризаде. По време на сблъсъка между неговата служба за сигурност и нападателите той беше тежко ранен и почина в болницата. Според агенция "Фарс", цитирана от БГНЕС, нападението е извършено в град Абсар в провинция Техеран.

Фахризаде оглавяваше научноизследователската и иновационна организация към ядрената програма на Иран в Министерството на отбраната.

Иранският президент Хасан Рухани обвини Израел в убийството на иранския ядрен физик Мохсен Фахризаде и заяви, че това престъпление няма да забави развитието на ядрената индустрия в страната, предаде Reuters.

"Убийството на мъченика Фахризаде показва отчаянието на нашите врагове и дълбочината на тяхната омраза. Неговото мъченичество няма да спре постиженията ни", каза Рухани в реч, излъчена по иранската телевизия.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф посочи доказателства за участието на Израел в убийството на физика. Министърът също така призова международната общност, особено Европейския съюз, да прекрати политиката на двойни стандарти и да осъди акта на "държавен тероризъм".

Иранският учен е бил обект на израелската разузнавателна служба "Мосад" в продължение на много години. Това твърди израелският журналист Йоси Мелман.

Командващият иранската армия Абдулрахим Мусави заяви от своя страна, че САЩ са замесени в убийството, съобщи агенция ИСНА. „Ясно се вижда престъпната ръка на Америка, на ционисткия режим”, каза командващият, който заяви, че Иран ще отмъсти за гибелта на учения.

Убиха главния ядрен експерт на Иран, Техеран заплаши с тежко отмъщение извършителите

Един от ръководителите на ядрената програма на Иран бе убит днес недалеч от Техеран, съобщиха информационните агенции като се позоваха ...

Целта на убийството на ядрения физик Мохсен Фахризаде, ръководил център за изследване към Иранското министерство на отбраната, може да е затрудни бъдещата администрация на САЩ да започне преговори с Иран по ядреното споразумение, смята порталът Axios, цитиран от ТАСС.

„Убийството на Фахризаде е част от опитите на администрацията на Тръмп и правителството на Нетаняху да използват времето до встъпването в длъжност на Джо Байдън за засилване на натиска върху Иран. Администрацията на Тръмп не крие стремежа си да усложни на Байдън възобновяването на преговорите с Иран и повторното присъединяване на САЩ към ядреното споразумение от 2015 година. Част от тези усилия са санкциите, тайните операции и заплахите за военно удар", казва се в публикацията на Axios.

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Иран генерал-майор Мохамад Багери предупреди за "тежко отмъщение" на онези, които стоят зад убийството на ръководителя на националната ядрена програма на Техеран.

"Терористичните групи, лидерите и извършителите на този страхлив акт трябва да знаят, че ги очаква тежко отмъщение", заяви той в Twitter. Багери нарече смъртта на Мохсен Фахризаде "горчив и тежък удар" и добави: "Уверяваме иранците, че няма да си починем, докато не преследваме и накажем" замесените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com