Канонада от експлозии разтърси Кабул

3219
Канонада от експлозии разтърси Кабул
Снимка: Getty Images/Guliver

Поредица от силни експлозии разтърси централната част на Кабул в събота, включително няколко ракети, взривили се в близост до силно укрепената Зелена зона, където се намират много посолства и международни фирми, предадоха световните агенции.

Няма съобщения за жертви, но експлозиите са се случили в гъсто населени части на афганистанската столица. Говорителят на полицията в Кабул Фердаус Фарамарц потвърди, че са били изстреляни "множество ракети", докато снимки в социалните мрежи изглежда показват повреда на външна стена в голям медицински комплекс.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че по-рано в събота сутринта са докладвани за две малки експлозии на бомби, включително една, която е направила на парчета полицейска кола, убивайки един полицай и ранявайки трима други.

Никоя група не пое веднага отговорността за взривовете, които идват на фона на продължаваща вълна от насилие, която през последните месеци се развива в Афганистан. Талибаните обещаха да не атакуват градски райони съгласно условията на американска сделка за изтегляне, но администрацията в Кабул обвини бунтовниците или техните симпатизанти за други скорошни атаки в Кабул.

Талибанските и афганистанските правителствени преговарящи започнаха мирни преговори в Доха през септември, но напредъкът беше бавен. В петък официални представители заявиха пред France presse, че през следващите дни се очаква да бъде обявен пробив, а Държавният департамент на САЩ обяви късно в петък, че държавният секретар Майк Помпео ще се срещне с преговарящи от талибаните и афганистанското правителство в Доха.

Бомба погуби бивш телевизионен водещ в Кабул

Бивш афганистански телевизионен водещ и други двама цивилни бяха убити при експлозия на бомба в Кабул в събота, съобщи полицията. Яма ...

Тръмп многократно е обещавал да сложи край на "вечните войни", включително тази в Афганистан, най-дългият конфликт в Америка, започнал с инвазия за изтласкване на талибаните след нападенията на 11 септември 2001 г.

Избраният президент на САЩ Джо Байдън, в рядко съгласие, също се застъпва за прекратяване на войната в Афганистан, въпреки че анализаторите смятат, че той няма да бъде толкова обвързан с бързи действия.

По-рано тази седмица Пентагонът заяви, че скоро ще изтегли около 2000 войници от Афганистан.

През последните шест месеца талибаните извършиха 53 самоубийствени атаки и 1250 експлозии, при които загинаха 1210 цивилни и 2500 ранени, заяви говорителят на вътрешното министерство Тарик Ариан тази седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com