Ким Чен Ун изпраща армията - експлозивното разрастване на Ковид-19 в Северна Корея

6618
Ким Чен Ун изпраща армията - експлозивното разрастване на Ковид-19 в Северна Корея
Снимка: Getty Images/Guliver

В Северна Корея явно се разраства епидемията от коронавирус. Властите съобщават за нови смъртни случаи и стотици хиляди новозаразени със симптоми на Ковид-19. От края на април досега в Северна Корея са регистрирани над 1,2 милиона нови заболявания, както и 50 смъртни случая.

Миналата седмица Пхенян за пръв път от началото на пандемията преди две години призна, че в страната са потвърдени първите случаи на инфекция с варианта Омикрон. Държавните медии информират за епидемията, но без да употребяват думата „коронавирус“.

Армията ще "стабилизира" снабдяването с лекарства

Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун е наредил на армията „незабавно да стабилизира“ снабдяването с медикаменти в столицата Пхенян. Държавната осведомителна агенция KCNA съобщи и това, че според Ким избухването на заразата е предизвикало „голямо безпокойство“ в страната.

Диктаторът е отправил тежки упреци към здравните власти – аптеките не били редовно снабдявани с лекарства, което се дължало на „безотговорно отношение към работата“ и „слаба организация“ от страна на отговорните функционери. Според севернокорейския диктатор действията срещу пандемията били дилетантски.

Политбюро одобри със спешен декрет незабавното освобождаване и бързо разпределяне на медикаменти от държавния резерв, за да се овладее „експлозивното“ разрастване на пандемията. На аптеките е наредено да работят по 24 часа без прекъсване. Мерките обаче не били прилагани правилно – е цитиран да казва Ким. По време на ново спешно заседание на Политбюро той е разпоредил в снабдяването с медикаменти на аптеките да се включи и армията.

Драматични последици за страната

Ако Северна Корея не се справи с този взрив от инфекции, страната я очакват изключително тежки последици, коментират експерти. Системата на здравеопазването е крайно недоразвита, в страната почти няма ваксинирани хора срещу коронавирус, а голяма част от 26-милионното население страда от недохранване.

Държавното ръководство на Северна Корея досега отказваше да приеме предлаганите по линия на ООН ваксини срещу коронавирус, тъй като подобна стъпка би изисквала въвеждането на международен контрол.

Според държавната осведомителна агенция KCNA във всички провинции и градове на страната е бил разпореден „пълен локдаун“. В началото на 2020 година Северна Корея затвори държавните граници, за да се предпази от разпространението на пандемията.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com