Китай наложи санкции на двама сенатори на САЩ

1653
Китай наложи санкции на двама сенатори на САЩ
Снимка: Getty Images

Китай наложи санкции на висши държавни служители на САЩ, сред които и сенаторите от републикаците Марко Рубио и Тед Крус.

Ограниченията са до голяма степен символичен акт на отмъщение спрямо американското законодателство, целящо да накаже Пекин за отношението му към етническите малцинства в региона на Синдзян, пише Bloomberg.

Сенатът на САЩ прие санкции срещу Китай заради Хонконг

Сенатът на САЩ прие законопроект за налагане на санкции върху Китай във връзка с приемането на Хонконгския закон за национална сигурнос...

"Санкциите" срещу четиримата служители влизат в сила в понеделник, обяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг.

Основната цел на неуточнените ограничения са Рубио и Крус, които са високопоставени критици на Китай. Останалите санкционирани са Сам Браунбек, конгресменът Крис Смит, както и Конгресно-изпълнителната комисия по въпросите, свързани с Китай.

Действията на Пекин идват 3 дни след като САЩ санкционираха висш член на управляващата комунистическа партия в Китай и трима други служители заради предполагаеми нарушения на правата на човека в Синдзян.

Китайските власти многократно обещаха да отвърнат на действията на САЩ в подкрепа на жителите на Синдзян, Хонконг и Тайван, обвинявайки Вашингтон в намеса във вътрешните работи на Китай.

Директорът на ФБР посочи Китай като противник номер едно за САЩ

Директорът на ФБР заяви, че актове на шпионаж и кражби от китайското правителство представляват "най-голямата дългосрочна заплаха" за б...

Санкционираните лица включват партийният секретар, отговарящ за Синдзян – Чен Куангу, който е част от 25-членното Политбюро на Китай, както и Жу Хайлун, партиен секретар на Политическия и правен комитет на Синдзян, както и настоящите и бивши директори на Бюрото за обществена сигурност в Синдзян.

Както ходовете на САЩ, така и реакцията на Китай са до голяма степен символични, тъй като и двете групи служители вероятно нямат голяма финансова или юридическа връзка с отсрещната страна.

Американските власти санкционират китайските държавни служители по закона Магнитски. Висши служители на администрацията настояваха за санкциите от месеци, но бяха възпрепятствани от президента Доналд Тръмп, който се притесни, че това ще усложни подготвяната търговска сделка между САЩ и Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com