Китай отправи предупреждение към САЩ, Тръмп с нов икономически ход

5434
Китай отправи предупреждение към САЩ, Тръмп с нов икономически ход
Снимка: iStock/Guliver

Предупреждение за използване на "всички необходими мерки за гаранция на своя суверенитет" отправи Китай, по повод преминаването на американски бомбандировачи до Южнокитайско море. 

Вчера CNN съобщи, че два стратегически B-52 бомбардировача на САЩ , разположени на остров Гуам в Тихия океан, са прелетяли до оспорваната област в Южнокитайско море.

САЩ спира да продава ядрени технологии на Китай

Съединените американски щати взеха решение да забранят износа на граждански атомни технологии за Китай, предаде БГНЕС, позовавайки се н...

"Китай ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира своя суверенитет и сигурност в Южнокитайско море, гласи съобщение на министерството на външните работи на азиатската страна, цитирано от ТАСС.

"Островите в Южнокитайско море са част от Китай и ще вземем необходимите мерки, за да гарантираме нашия суверенитет, сигурност и законни интереси", коментира говорителят на министерството във връзка с действията на американските военновъздушни сили в Южнокитайско море.

"Китай уважава свободата на корабоплаването и аеронавтиката, ако държавите действат в съответствие с международното право. В същото време ние се противопоставяме на някои държави, които я използват като претекст за подкопаване на суверенитета на регионалния мир и стабилност", коментира китайският дипломат.

Американското командване на военновъздушните сили в Тихия океан определя прелитането около островите като "обикновен тренировъчен полет, провеждан в съответствие с международното право". 

Същевременно, Съединените щати обявиха възможен план да напуснат 144-годишната Всемирна пощенска конвенция, предаде BBC. Според администрацията в Белия дом, тя изкривява конкуренцията на световния пазар и облагодетелства Китай, позволявайки му да доставя стоки по целия свят на много ниски цени.

Тръмп съкращава разходите за министерствата, опоненти пак го атакуват

Предложения за съкращаване на разходите на министерствата с 5% направи американският президент Доналд Тръмп. Мярката по всяка вероятнос...

Пощенският съюз е създаден през 1874 г. в Берн и има статут на международна организация в системата на ООН, специализирана в областта на пощенските услуги. Конвенцията, подписана от 192-те държави членки на съюза, определя по-ниски цени за доставка на международните пратки, които идват от развиващите се страни. Първоначалната идея е с този режим да бъдат подкрепени по-бедните държави.

САЩ обаче се на мнение, че настоящите регулации поставят американския бизнес в неизгодна позиция. Процедурата по излизане от конвенцията може да отнеме поне една година, но администрацията в Белия дом се надява, че няма да се стигне до напускане, ако бъдат договорени по-добри условия.

Тръмп настоява конвенцията да разреши на държавите сами да определят цените на пратките с тегло под 2 килограма. В момента те имат това право само за по-големите пакети.

Глобалният възход на онлайн търговията доведе до драстичен ръст на малките пратки, които се транспортират от пощенските оператори. Американските компании твърдят, че изпращането на една стока от един американски град до друг може да струва по-скъпо от доставката й от Китай до САЩ.

Изчисленията на американските представители показват, че занижаването на цените на международните пратки коства на американския бизнес около 300 млн. долара годишно.

Нарасна търговският излишък на Китай спрямо САЩ, Тръмп отправи предупреждение

Сериозен ръст на китайският износ беше регистриран през септември, като това допринасе за рекорден излишък със САЩ, показват данни на Г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com