Китай ще помогне на малките банки с над 56 млн. долара

1434
Китай ще помогне на малките банки с над 56 млн. долара
Снимка: Getty Images / Guliver

Централната банка на Китай ще намали задължителните резерви за по-малките банки, за да освободи ликвидност около 400 милиарда юана (56,3 милиарда долара), което е за противодействие на въздействието на коронавируса върху предприятията.

От Китайската народна банка (КНБ) казаха, че също така ще намалят лихвите, които плаща за излишните резерви на финансовите институции за първи път от 12 години, за да ги насърчи да използват парите, а не да ги съхраняват в централната банка. Този ход е поредният в поредицата финансови инжекции за подпомагане на втората по големина икономика в света срещу последствията от кризата заради коронавируса.

Пекин: Не използваме коронавируса, за да увеличим влиянието си по света

Китай е готов да сподели своя опит в борбата с пандемията от коронавируса с други страни, но никога няма да го използва като инструмент...

Коефициентът на задължителни резерви (RRR) за малките и средните банки ще бъде намален със 100 базисни точки през два транша, съответно на 15 април и 15 май, съобщи КНБ. Това намалява размера на паричните средства, които банките трябва да притежават и е насочено към увеличаване на подкрепата за малки, средни и микро предприятия, добавят от централната банка, цитирана от БГНЕС.

Съкращаването е насочено към финансови институции в провинцията и градските търговски банки, които оперират само на провинциално ниво. Докато по-големите предприятия в Китай възобновяват почти редовното си функциониране, тъй като страната облекчава ограниченията за ограничаване на разпространението на коронавирус, по-малките фирми изостават.

Целта е "ефективно да се увеличат стабилните източници на финансиране" и да се помогне за намаляване на лихвените проценти, на които се подчиняват предприятията, заяви говорител на централната бака. Очаква се мярката да бъде от полза за около 4000 по-малки банки, които съставляват огромното мнозинство от институциите в банковата система на Поднебесната империя. КНБ заяви, че ще намали и лихвения процент по излишните депозити на банките от 7 април, от 0,72 на 0,35%. Тя плаща лихва върху надвишените резерви на банките, а последният път, когато коригира ставката, беше през 2008 г.

 

Битката на "големите" или как COVID-19 се превърна в "биологично оръжие"

Дойче веле проследи фалшивите новини за произхода на коронавирус, разпространени от Русия и Китай. В същото време днес политиците в Съе...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com