Китай строи болница с 1 500 стаи за 5 дни заради нови огнища на коронавирус

3224
Китай строи болница с 1 500 стаи за 5 дни заради нови огнища на коронавирус
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай е построила болница с 1 500 стаи за пациенти с COVID-19 само за пет дни, след като в град на юг от Пекин се отчете пик на инфекции, информира БГНЕС. Лечебното заведение е първото от шестте с общо 6 500 стаи, строени в Нангонг в провинция Хъбей, съобщи агенция Синхуа. Временните съоръжения трябва да бъдат завършени през следващата седмица. Китайските здравни власти поставиха над 28 000 000 души на североизток „под ключ“, докато се борят с нова вълна на коронавируса в Нангонг и столицата на провинция Хъбей Шиджиажуан.

Днес, 16-ти януари, страната съобщи за 130 нови случая. От тези случаи 115 са местни инфекции, 90 от които са в провинция Хъбей. Други 23 случая са открити в североизточна провинция Хейлундзян, докато два случая са регистрирани в Пекин. Общият брой на случаите остава далеч под нивото на първоначалното избухване на болестта в началото на 2020 г., но опасенията нарастват поради празника на Лунната Нова година след месец. По време на продължаващите две седмици тържества стотици милиони хора напускат градовете за своите домове, което може да помогне за разпространението на вируса. Националната здравна комисия (НЗК) заяви в събота, че последните зарази са дошли от пътници, влизащи в страната или при внос на замърсени замразени храни.

Помпео не спира да вини Пекин за "китайския вирус"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че имало подобни на COVID-19 заболявания сред служители в китайски институт по вирусолог...

„От декември 2020 г. епидемични клъстери са възникнали в Пекин, Съчуан, Ляонин, Хъбей и Хейлундзян“, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на НЗК, цитирайки министъра Ма Сяоуей. "Те имат предимно следните характеристики. Първо, всички те се внасят от чужбина, причинени от пътници от чужбина или внос на замърсени студени продукти." Този скок идва, когато екипът от разследващи, ръководен от Световната здравна организация (СЗО), е под карантина в град Ухан, където болестта е открита за първи път в края на 2019 г. Екипът има за цел да разследва произхода на пандемията, която досега е убила близо 2 000 000 души по целия свят. Властите в Шиджиажуанг, столицата на провинция Хъбей, заявиха късно в петък, че са завършили два кръга от тестове и от 10 милиона души са открити 247 положителни случая. Междувременно на местните служители е казано да не търсят без нужда помощ и преждевременно да декларират, че влизат в „режим на военно време“. Докато властите възстановиха същите сурови мерки за превенция на COVID-19, които се наблюдаваха и в Ухан, държавната агенция Синхуа заяви, че схемата на новите огнища на болестта не е същият.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com