Китай задейства първи ядрен реактор собствено производство

7460
Китай задейства първи ядрен реактор собствено производство

Китай задейства първия си ядрен реактор собствено производство - Hualong One - важна стъпка в опитите на Пекин да стане по-малко зависим от западните съюзници за енергийна сигурност и критични технологии, съобщават местни медии.

Реакторът, който беше свързан към националната мрежа в петък, може да генерира 10 милиарда киловатчаса електроенергия всяка година и да намали емисиите на въглерод с 8,16 милиона тона, твърди Китайската национална ядрена корпорация (CNNC).

"Това означава, че Китай разбива монопола на чуждестранните ядрени енергийни технологии и официално влиза в челните редици на напредналите технологии", се казва в изявление на CNNC.

САЩ стартира проверка на ядрени реактори заради скандал с френски производител

Комисията за ядрено регулиране (АЯР) на САЩ ще направи допълнителна проверка на компонентите за ядрени реактори, произведени от френска...

Ядрените централи доставят по-малко от 5% от годишните нужди на Китай от електроенергия през 2019 г., пресмята Националната енергийна администрация, но този дял се очаква да нарасне, тъй като Пекин се опитва да намали значително вредните емисии до 2060 г.

Намаляването на зависимостта му от западните съюзници в критични високотехнологични сектори като производството на електроенергия е ключова цел в плана на Пекин „Произведено в Китай 2025“.

Милиарди долари държавни субсидии са дадени на китайски компании, за да ускорят процеса - ход, който разгневи търговските партньори на Китай и предизвика продължителен търговски спор с Вашингтон.

Работата по реактора Hualong One започна през 2015 г. и в момента има шест други реактора в процес на изграждане в Поднебесната империя и в чужбина, съобщи държавният оператор на централата CNNC.

Франция разследва Areva за фалшиви документи при производство на ядрени реактори

Френската прокуратура официално започна разследване по подозрения, че Areva е използвала фалшиви документи при производството на части ...

Hualong One, разположен в провинция Фуджиан в източен Китай, ще бъде пуснат в търговска употреба до края на годината след преминаване на тестове.

Китай разполага с 47 ядрени централи с общ производствен капацитет от 48,75 милиона киловата, което се нарежда на трето място в света след САЩ и Франция.

През последните години Пекин инвестира милиарди долари за развитие на своя сектор на ядрената енергетика, докато полага усилия да отдели необходимата за икономиката му енергетика от въглищата.

Китай изгражда 13 ядрени централи, повече от която и да е друга държава, въпреки опасенията за околната среда и безопасността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com