Китай заменя данък печалба с ДДС за предприятията

1394
Китай заменя данък печалба с ДДС за предприятията
Снимка: iStock/Guliver

Китайското правителство освободи компаниите от задължението да плащат данъка върху приходите. От първи май китайските компании са задължени да плащат данък върху добавената стойност (ДДС).

"С цел успешно прилагане на новата програма, администрацията трябва правилно да интерпретира новите правила, а компаниите да се въздържат от действия за укриване на данъци", се казва в разпространеното във връзка с данъчната реформа писмо на Държавния съвет на КНР, цитирано от БГНЕС.

Очаква се, че преходът към ДДС ще засегне около 10 милиона данъкоплатци, свързани с отрасли на икономиката като строителството, недвижимите имоти, услугите и финансите. Авторите на закона смятат, че трансформацията ще улесни данъчната тежест за много организации.

"Практическите плодове на реформите трябва да се получат в предприятията, които за сметка на намаляване на държавните приходи ще имат възможност да увеличат собствената си продуктивност Това положително ще се отрази върху мултиплициращия ефект на пазарната активност на фирмите", заяви по-рано китайският премиер Ли Къцян.

Според него, във връзка с промените, данъчните постъпления за 2016 г. ще намалеят с над 500 милиарда юана (около 77 милиарда долара) и властите са решили да увеличат бюджетния дефицит до 3% от БВП (вместо миналогодишните 2,3%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com