Кой хвърля петно на турско-американските отношения?

1794
Кой хвърля петно на турско-американските отношения?
Снимка: Pixabay

Турция и Съединените щати като цяло са имали приятелски отношения по време на Студената война, главно в контекста на алианса на НАТО. Двете държави нямат директни двустранни конфликти, но от време на време някои трети държави, регионални проблеми или американски политици помрачават тези отношения. Разбираемо е, Турция и САЩ мислят по различен начин, когато става въпрос за различни регионални проблеми като Арабската пролет или конфликта в Нагорни Карабах. Не е изненадващо, че някои трети страни като Армения и Гърция се опитват да използват турско-американските връзки, пише вестник Дейли Сабах в коментар, цитиран от БГНЕС.

Интересно е да се наблюдава как някои американски политици, които следят отблизо външнополитически въпроси, натрапчиво се опитват да влияят на външната политика на САЩ спрямо определени страни. Най-вече се разбира в контекста на политическа система, отворена за влиянието на лобита, представляващи различни групи по интереси.

Джо Байдън предизвика Китай - заради Тайван, не кани Турция и Унгария на среща за демокрацията

Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил около 110 държави на виртуална среща на върха по въпросите на демокрацията през декември. Сред ...

Има няколко такива политици, които са нарочили Турция. Един от тези антитурски политици е Робърт Доул, който служи в армията на САЩ по време на Втората световна война и по-късно става водещ републикански сенатор. Доул, който е тежко ранен по време на войната, е опериран от арменския лекар Хампар Келикян. Д-р Келикян е оперирал Доул седем пъти безплатно и е допринесъл много за неговото възстановяване. Когато Доул влезе в политиката, той се посвети на арменската кауза, за да изплати дълга си за лоялност. През 80-те и 90-те години на миналия век той упорито лобира за приемането на резолюция в Сената на САЩ, която признава масовите убийства на арменци по време на упадъка на Османската империя за геноцид. През 1990 г., обаче, Робърт Бърд, сенатор от демократите, отхвърли емоционалната намеса на Доул и блокира приемането на неговата резолюция.

Наскоро друг сенатор от Ню Джърси - Робърт (Боб) Менендес, един от експертите във външнополитическите политики на Сената, който се ожени за арменка миналата година, излезе на преден план като остър критик на Турция. Менендес, който е председател на комисията по външни отношения на Сената, е известен като неотклонен поддръжник както на гръцкото, така и на арменското лоби в САЩ. Освен финансовата подкрепа от арменските и гръцките диаспори в САЩ, Менендес получава значителни дарения за кампанията си и от членовете на Движението на Фетхуллах Гюлен, като е бил почетен гост на множество гала вечери, организирани от организации, свързани Движението на Гюлен.

Като убеден критик на Турция, Менендес подкрепя всички антитурски личности и политики. Той настойчиво използва всеки шанс, за да покаже своето безпокойство и враждебност към страната и да направи антитурски изявления. Той атакува интересите на Турция на всички платформи и се опитва да наруши продължилия десетилетия съюз на НАТО между Вашингтон и Анкара, като създаде погрешно схващане за Турция в САЩ. 

Неотдавнашното посещение на Менендес в Гърция е ясна индикация за неговата прогръцка и антитурска позиция. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис определи Менендес като „добър приятел на Гърция“, тъй като Менендес счита региона на Източното Средиземноморие за централен фокус на външната политика на САЩ. Менендес присъства на събитията по случай 200-годишнината от независимостта на Гърция от Османската империя. Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу награди Менендес с Големия кръст на Ордена на Изкупителя по време на посещението му в Атина. Менендес очевидно зае изцяло прогръцка позиция, когато похвали гърците, че са защитници на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона, след което обвини Турция, че е авторитарен потисник.

Съд за икономисти и журналисти, предсказали спада на турската лира

Икономисти, журналисти и други лица, предсказали в социалните мрежи спада на турската лира, отиват на съд, предава 24 часа. В Истанбул...

Менендес, който изигра водеща роля в приемането на законодателството за прекратяване на оръжейното ембарго на САЩ срещу кипърските гърци, беше награден с най-висок орден за заслуги, Големия кръст на ордена Макариос III, от Никос Анастасиадис, лидер на администрацията на кипърските гърци. По време на церемонията, проведена на острова през август 2021 г., Менендес посочи, че неговата „цел е да види как последният турски войник напуска острова“.

Менендес предложи да се вземат мерки срещу турската отбранителна индустрия и да се намали подкрепата на САЩ за Азербайджан. Освен това той призова правителството на САЩ да не продава F-16 на Турция и да постави програмата за дронове на Анкара под строг контрол. Той поиска от Белия дом да накаже Турция за близките й отношения с Русия, регионалните й инициативи и подкрепата й за Азербайджан. Той дори твърди, че продажбата на турски дронове, които изиграха решаваща роля за победата на Азербайджан срещу Армения през 2020 г., на други страни като Украйна и Полша трябва да бъде поставена под въпрос. Менендес работи усилено, за да намери начин да наложи ембарго на Турция.

Действията му предизвикаха яростна реакция от турска страна. Президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече Менендес „враг на Турция“, чиито действия представляват заплаха за турско-американските отношения.

Акиф Чагатай Кълъч, председател на комисията по външни работи на турския парламент, разкритикува изявленията на Менендес срещу Турция и президента Ердоган. Кълъч посочи, че Менендес, който е бил много близък до арменското и гръцкото лобита, подкопава турско-американските отношения. Поради нарастващите му критики към Турция, вредното влияние на Менендес върху турско-американските отношения започна да се обсъжда и в турските медии.

Ердоган: Гърция се превръща във форпост на САЩ

Създаването на американска военна база в Александруполис говори за това, че Гърция се е превърнала във форпост на САЩ, заяви президентъ...

Независимо дали става дума за идеологически, емоционални или лични, политици като Менендес продължават да вредят на турско-американските отношения. Ще са необходими усилията на рационални участници и политици от двете страни, за да неутрализират влиянието на подобни пагубни действия. И турските, и американските власти трябва да внимават, за да не позволят на такива ирационални политици да хвърлят петно на двустранните отношения. Предвид високото ниво на взаимозависимост между двете страни, те трябва да намерят начин да преодолеят или поне да управляват различията в отношенията си. Докато Турция все още се нуждае от НАТО в този преходен и несигурен период, САЩ се нуждаят от Турция по различни регионални въпроси, като Украйна, Либия и Афганистан, пише още Дейли Сабах.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com