Крематориумите в Индия не смогват на епидемията от коронавирус

4895
Крематориумите в Индия не смогват на епидемията от коронавирус
Снимка: Getty Images/Guliver

Традиционните погребални обичаи в Индия намират все повече последователи, след като заради епидемията от коронавирус в страната все повече тела на загинали биват изгаряни, а крематориумите вече не смогват да поемат броя на починалите.

Според индийските традиции починалият трябва да бъде изгорен, като се вярва, че така ще бъде прероден в друго животно - маймуна, кон или друго според кармата на човека.

Димът от пламъците на открито залива очите на чакащите опечалени и работници в Нигамбод Гхат, най-големият и най-стар крематориум в Ню Делхи, разказва AFP.

Нарастващият брой тела, пристигащи от болници, принуди съоръжението, разположено до историческия Червен град, да удължи работното си време. Кремациите започват в 8:00 часа и продължават до късно през нощта.

Индия е една от най-засегнатите страни от коронавируса с около 240 000 случая на инфекция и повече от 6700 души починали до момента. Според официални данни около 650 души са загинали за ден в Делхи, но служители в крематориумите и гробищата твърдят, че в града е имало още стотици необявени жертви на вируса.

Според властите крематориумът в града е "обработил" над 500 тела за два месеца. В столицата на Индия на пълни обороти работят още три други крематориума и поне още две гробища.

Според разпоредбите жертвите на вируса се изгарят в съвременни пещи като предпазна мярка срещу инфекцията. Наредбите идват на фона на растящата паника заради разпространението на вируса.

Изгарянето на телата на жертвите всъщност е самата церемония по погребването им, на която присъстват множество опечалени роднини. Те подлежат на строг контрол - трябва да се наредят на опашка, за да преминат през "санитарен тунел" на входа на крематориума, а след това да чакат часове за церемонията.

Das Erste: След коронавируса Индия я връхлетя нашествие от скакалци

В последно време Индия преживя цяла поредица от бедствия, пише германското издание Das Erste под заглавие Zeit der Plagen. Отначало дой...

Индия се задъхва от броя на заразените - свидетели съобщават, че някои линейки карат за изгаряне по 4 или 5 трупа наведнъж. Шофьор на линейка разказва пред AFP, че е имало много нощи, в които е докарвал трупове, но крематориумът не е смогвал да ги унищожи, и той е оставял колата си паркирана до сградата - по примера на много свои колеги.

Над два часа са необходими, за да бъде "погребан" човек по този начин.

Преди кризата с пандемията традиционните индийци рядко се възползваха от крематориумите, като телата на близките им бяха изгаряни по специален начин и със специални дърва.

Но страхът от зараза сега тласна жителите на страната към по-бързите и безопасни погребения.

Работниците в крематориумите са притеснени, че нямат работни облекла; и докато палят цигара в обедната си почивка, коментират, че най-лошото за Индия тепърва предстои.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com