Кюрдите изпратиха с домати и проклятия САЩ от Сирия (ВИДЕО)

3893
Кюрдите изпратиха с домати и проклятия САЩ от Сирия (ВИДЕО)

Кюрдските цивилни атакуваха американски военен конвой с домати, застанали пред бронетехниката и крещящи "не, не!", информира порталът Брейтбарт. Те са държали също и протестни лозунги, докато войските се изнасяли от Камишли, Северна Сирия. Всичко това бе излъчено на видео, публикувано на сайта на портала.

Американският министър на отбраната Марк Еспер потвърди този уикенд, че президентът Доналд Тръмп е наредил войските да се изтеглят от сирийския Кюрдистан или Роджава и да се преместят в Ирак. Конгресът не е издал разрешение на президента да изпрати войски за защита на сирийското кюрдско население, заяви Еспер.

Кюрдите напускат зоната за сигурност в Северна Сирия

Сирийските кюрдски сили са започнали да напускат зоната на сигурност в Северна Сирия, но нарушенията на прекратяване на огъня продължав...

Американските войски влязоха в Сирия, за да се борят срещу „Ислямска държава“ - джихадистка група, известна преди като „Ал Кайда“ в Ирак. Конгресът одобри всички военни действия срещу „Ал Кайда“ и свързаните с нея групировки след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Веднага след съобщението на президента Тръмп, че ще изтегли войските си от Северна Сирия, отбелязвайки, че ИД вече няма значително присъствие там, турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви „Операция „Мирна пролет“ - военно нахлуване в Северна Сирия с за цел да измести коренното кюрдско население и да го замени с някои от 4-те милиона предимно арабски бежанци, които в момента са в Турция.

Кюрдските служители в региона и активисти по целия свят обвиниха Ердоган в опит за етническо прочистване. Сирийските демократични сили (СДС) - бивш съюзник на САЩ, предимно кюрдска милиция – оповестиха, че имат доказателства, според които войските на Ердоган и съюзническата Свободна сирийска армия (ССА) са използвали химическо оръжие срещу кюрдски деца, съобщава порталът.

ССА е основно арабска милиция, формирана да се бори срещу сирийския диктатор Башар Асад, привлякла някои елементи от „Ал Кайда“. Президентът Барак Обама първоначално се опита да подкрепи ССА срещу Асад в първите дни на гражданската война.

Ердоган: Очакваме САЩ да улеснят изтеглянето на кюрдските отряди от Северна Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в неделя, че Анкара очаква САЩ да улеснят „изтеглянето на терористите от отрядите за с...

Кадрите, публикувани от кюрдската агенция „Hawar News“, показват, че вбесени цивилни в Камишли хвърлят домати и се опитват да застанат на пътя на брониран конвой от САЩ, напускащ града.

Според кюрдския информационен бюлетин „Rudaw“, който преведе някои от кадрите, цивилните крещят обидни лозунги като „Америка бяга като мишка, американците бягат като мишки“ на войниците. Някои просто викали „не!“ или „Какво се случи с вас?“

Други видеоклипове, излезли в социалните медии, показват, че кюрдите държат протестни пана до конвоите на английски.

„Кажете на децата си, че децата на кюрдите са били убивани от турците и вие не направихте нищо, за да ги защитите“, гласи един от плакатите. Мустафа Бали, говорител на СДС, публикува видеоклипове на страницата си в Туитър, показващи местни жители, държащи плакати с надпис "Предадохте ни - ще бъдете прокълнати" и "Благодарим на американците, но Тръмп ни предаде."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com