Квебек прие закон против студентските протести

4356
Квебек прие закон против студентските протести

Парламентът на канадската провинция Квебек прие специален закон, целящ да сложи край на продължаващите от февруари т.г. студентски протести, предаде БГНЕС.

Студентите протестират срещу повишаването на таксите във висшите училища във френскоговорящата провинция, най-големите градове в която са административния център гр. Квебек и мегаполисът Монреал.

Приетият във връзка с това закон ограничава възможностите за провеждане на демонстрации без да е предупредена полицията. Законът забранява и масовите събирания на разстояние по-близо от 50 м от учебните заведения, като предвижда солени глоби за нарушителите.

Досегашните студентски протести нерядко бяха съпроводени със стълкновения с полицията. Според учащите се повишаване на таксата за обучение представлява нарушение на правата им, тъй като така се ограничава достъпа до висше образование. Очаква се увеличението да бъде с около 1600 канадски долара годишно. Властите в Квебек водеха преговори с лидерите на протестиращите, но компромис така и не бе постигнат. Около 150 хил. студенти продължават протестите си, въпреки приетия рестриктивен закон.

Редактор: Ая Косарова

Игнатиеф: Един ден Квебек и Шотландия ще са независими

Бившият лидер на канадската Либерална партия Майкъл Игнатиеф прогнозира, че един ден канадската провинция Квебек и Шотландия ще бъдат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com