Ликвидираха 28 бойци от Ислямска държава

14006
Ликвидираха 28 бойци от Ислямска държава

28 джихадисти от групировката Ислямска държава са били ликвидирани при въздушни удари в Ирак.

Въздушните удари са били осъществени от самолети на САЩ в района на гр. Тикрит. Авиоударите са били съгласувани с иракските власти.

В хода на сражения в района на град Джарф-ес-Сахар е убит Абуд Зейд, полеви командир на Ислямска държава, наричан от джихадистите "губернатор на провинция Бабил".

Междувременно сирийският министър по въпросите на националното помирение Али Хайдар заяви, че ако САЩ използват територията на Сирия за удари срещу Ислямска държава без разрешение, това ще бъде акт на агресия.

Повод за изявлението стана обявената от американския президент Барак Обама стратегия срещу Ислямска държава, включваща авиоудари срещу джихадистите на територията на Ирак, като тези дни бе спомената и Сирия.

"Провеждането на каквито и да е военни действия от страна на армията на САЩ на територията на Сирия, без наше съгласие, ще представлява акт на агресия", заяви Хайдар. Междувременно, парламентът на Сирия излезе с предложение към Вашингтон за организиране на среща на която да бъде обсъдено сътрудничеството в борбата срещу Ислямска държава.

На сирийското предложение обаче едва ли ще бъде откликнато. По-рано Дамаск поиска да бъде включен в широката международна коалиция, организирана от САЩ срещу ИД. От Белия дом обаче отрязаха сирийците, като категорично отхвърлила възможността за сътрудничество с режима на президента Башар Асад.

В Косово арестуваха предполагаеми джихадисти

Косовската полиция предприе днес широка операция срещу предполагаеми джихадисти и арестува 15 души, за които се смята, че вербуват д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com