Макрон с писмо до Ердоган, иска нормализиране на отношенията

2272
Макрон с писмо до Ердоган, иска нормализиране на отношенията
Снимка: Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон изпрати писмо до президента Реджеп Тайип Ердоган, заявявайки намерението си да подобри двустранните отношения, съобщи „Сабах“.

По информация на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, в писмото си френският държавен глава е подчертал значението на Турция за Европа и желанието си за развитие на положителни връзки между Париж и Анкара.

Очаква се скоро двамата лидери да проведат разговар и да обсъдят двустранните отношения, регионалните въпроси и борбата с тероризма, Либия и Сирия.

Миналата седмица по време на посещението си в Лисабон турският първи дипломат даде сигнали за затопляне на връзките и заяви, че Париж и Анкара работят по пътна карта за нормализиране на отношенията и че „всичко върви добре“.

„Ако Франция е искрена, Турция е готова да нормализира и връзките си с Франция“, подчерта Чавушоглу.

Между Анкара и Париж имат разногласия по отношение на политиките в Сирия, Либия, Източното Средиземноморие и Нагорни Карабах, както и относно публикуването на карикатури на пророка Мохамед във Франция.

През последните отношенията се изостриха, след като Франция предприе репресии срещу някои мюсюлмански групи след няколко нападения на територията на страната.

Путин и Макрон обсъдиха ситуацията в Нагорни Карабах

"Ситуацията около Нагорни Карабах беше подробно разгледана в проведения телефонен разговор. Президентът на Русия подчерта, че ситуацият...

Двете страни са на противоположни позиции в Либия, където Анкара подкрепи признатото от ООН Правителство на националното съгласие в Триполи срещу атаките през 2019 г., организирани от привържениците на Халифа Хафтар. Съществуват подозрения, че Франция подкрепя Хафтар, но Париж официално настоява, че запазва неутрална позиция в конфликта.

Турски официални лица осъдиха намесата на Франция в спора в Източното Средиземноморие, тъй като тя няма територия в региона. Франция обвини турските военни кораби в агресивно поведение, а спорът между двете страни ескалира допълнително, след като Париж изпрати подкрепления за гръцките военни кораби в Източното Средиземноморие.

Миналия месец ЕС подготви наказателни мерки заради спора на Турция с Гърция и Кипър относно правата върху ресурси в Източното Средиземноморие, но реши да отложи мерките до март въпреки оказания от Франция натиск.

След месеци на напрежение двамата президенти Реджеп Тайип Ердоган и Еманюел Макрон обсъдиха различията си по време на проведен през септември телефонен разговор и се съгласиха да подобрят връзките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com