Медведев: САЩ ще продължат антируската си политика

2375
Медведев: САЩ ще продължат антируската си политика
Снимка: Getty Images/Guliver

Отношенията между Москва и Вашингтон ще останат изключително студени и при новата администрация на САЩ, която ще продължи антируската си политика.

Тази прогноза даде заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в статия на уебсайта на ТАСС, публикувана в събота и цитирана от БГНЕС.

Според Медведев „през следващите години отношенията най-вероятно ще останат изключително студени“. „И сега не очакваме нищо друго, освен продължаването на острата антируска политика“, заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност, говорейки за предстоящото поемане на властта от Джо Байдън.

"Русия е готова да работи с всеки президент на САЩ, готова да възстанови сътрудничеството в различни области", увери Медведев. Според него обаче "едва ли може да се очакват взаимни стъпки от новата американска администрация". Според Медведев „много по-вероятно е да се предвиди последователна антируска политика на САЩ“. „През последните години траекторията на отношенията между Москва и Вашингтон непрекъснато пада, независимо кой е начело на Белия дом“, твърди бившият президент и премиер.

Дмитрий Медведев се спира нашироко на последните събития в САЩ покрай президентските избори и щурма срещу сградата на Конгреса.

„Свикнали сме да мислим, че най-големите икономики оказват огромно влияние върху политическото и социалното развитие на други страни. Кризите, които периодично се случват в тях, засягат световната икономика, а по веригата - върху регионалните и националните икономики, върху политическите системи на държавите, зависими от това въздействие. В същото време често се пренебрегва, че отделни политически събития, като избори, могат да провокират сериозни кризи в други страни. Особено когато става дума за държави, които пряко влияят на основните световни процеси“, казва Медведев.

Руският политик е на мнение, че изборите в САЩ „особено когато властта преминава от една политическа сила към друга“, могат да предизвикат много значителни промени в световното икономическо развитие, да окажат сериозно въздействие върху утвърдените институции на международното право и глобалната система за сигурност.

Според Медведев турбулентността в политическата сфера на САЩ създава неудобство за „целия свят да работи с такава държава, тъй като САЩ се превръщат в непредсказуем партньор“.

Мнение: Нестандартните ходове на Путин имат по-дълбок смисъл

През последните няколко седмици в Русия се случиха две странни неща. Първото е, че руският президент Владимир Путин преструктурира пра...

Медведев разглежда задълбочено самата избирателна система на САЩ, която на пръв поглед изглежда разбираема, но в един момент „в традиционно либералните и консервативни щати гласовете на избирателите, които подкрепят друга партия, всъщност изчезват, „умножават се по нула“. Така в най-новата история демократичните кандидати А. Гор (2000) и Х. Клинтън (2016) загубиха изборите, спечелвайки мнозинство по отношение на броя гласове“.

Медведев отбелязва разделението в Съединените щати, станало видно от последните събития: “Страната е разделена на два лагера и границата на разлома е между носители на различни ценностни ориентации, което се отразява при избори било в полза на републиканците, било на демократите. По този начин се очертават ценностните конфронтации между консервативната Америка и поддръжниците на ревизия на традиционалистическите нагласи, между „спазващата закона“ и готовите на активни улични протести, между заетите във високотехнологичените отрасли и тези, които остават извън борза на технологичната революция“.

Според бившия руски премиер в изборното законодателство на Щатите са налице доста мащабни и проявяващи се нарушения.

След като прави задълбочен преглед на изборите в Щатите през последните 20 г., Медведев стига до следното заключение:“ Дългосрочното оспорване на изборните резултати в съдилищата (и в крайна сметка избирането на президент там) е друг факт, който потвърждава неефективността и остаряването на такава избирателна система.“

Зад откровеното разделение между републиканци и демократи и отсъствието на консенсус в политическия елит на Съединените щати Медведев вижда, че „във въздуха отново витае забравеният дух на маккартизма“.

Путин е против идеята за пожизнен мандат

Руският президент Владимир Путин е против идеята властта да се държи неограничено от лидера на страната, както е било по времето на Съв...

Като нов и изключително влиятелен фактор в избирателния процес в Америка Медведев отчита безпрецедентната роля на „социалните мрежи и новите медии и, съответно, частните IT компании, които притежават голям ресурс в публичната политика“. Той отбелязва факта, че тези нови действащи лица в обществения сектор започваха „да заменят държавните институции, активно да налагат своята позиция на огромен брой хора, лишавайки ги от възможността да избират“.

Медведен отбелязва и коренно противополжната разлика между кандидатите на двете партии в битката за презинет по такива важни проблеми като борбата срещу пандемията и „належащите икономически проблеми в страната, които имат пряко въздействие върху целия свят“.

Не е за пренебрегване и фактът, че подкрепата за международни организации (СЗО, СТО и други) се превърна в разменна монета за изборните резултати, подчертава Медведев.

Руският политик изразява предположение, че администрацията на Джо Байдън ще преобърне позицията на Доналд Тръмп по отношение на климатимните промени, контрола върху въоръженията и отношенията на Вашингтон със съюзниците от НАТО.

Медведев казва в заключение, че е „изброил само няколко области, на които очевидно ще се обръща специално внимание. Основното нещо е непредсказуемостта на по-нататъшните действия на САЩ на международната сцена, наличието на известна токсичност на тази страна дори за съюзници и партньори, което е следствие от сериозните социални сътресения, през които американското общество преживява“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com