Мерките в Китай срещу новия вирус са драстични

16004
Мерките в Китай срещу новия вирус са драстични
Снимка: Getty Images/Guliver

Поне 2023 случая на заразени с новия китайски коронавирус (2019-nCov) са факт в Китай (включително Хонконг, Макао, Тайван), като има и 32 случая в чужбина. Починалите на територията на Китай са 56, оздравелите 49, съобщава МВнР.

Всички китайски туристически групи, пътуващи в чужбина, ще бъдат спрени от утре, 27 януари. Резервациите за полети и хотели в чужбина, направени чрез туристически агенции, ще бъдат прекратени. Резервациите за вътрешни полети и хотели в Китай, направени чрез туристически агенции, са били анулирани, считано от 24 януари 2020 г.

От 26 януари до второ нареждане са преустановени и всички полети от двете летища в Пекин до провинциални летища в страната. От двете пекински летища е имало директни линии до други провинции. На двете летища в Пекин се измерва температурата на всички пристигащи. Туристическите автобуси от и за Пекин са спрени също от вчера (26 януари).

В 30 китайски провинции, независими общи и специални административни райони (САР) са обявили първа степен за готовност за справяне с извънредни ситуации, а САР Хонконг е обявил т.н. "най-висока степен".

Според китайския национален всекидневник China Daily вирусът се предава на човек само от заразени животни. Заразеният от животно може да предаде вируса на друг човек, докато заразените от човек болни не могат да предат вируса нататък. Администрацията за управление и надзор на пазарите е публикувала официална забрана за всякакви дейности свързани с покупко-продажбата на диви животни.

По информация на китайски медиите вече се работи за създаване на ваксина и е приключил стадият на изолиране на вируса.

В Пекин вече са определени 20 болници за лечението на болните от новия коронавирус. Три болници от тях са на т.н. градско ниво, а останалите 17 - на т.нар. районно ниво. Сред градските болници са пекинска болница "Дитан" и пекинска болница "Йоу’ан".

Очаква се първата спешно изградена болница в Ухан болница "Хуошъншан" да отвори врати на 2 февруари 2020 г. със 700-1000 легла. Втората болница “Лейшъншан” се очаква да отвори врати на 5 февруари 2020 г. и е планирана да разполага 1300 легла.

В провинция Хубей, където се намира огнището да болестта, е забранено е придвижването на МПС в централната част на Ухан, столицата на провинцията. Общината е наела около 6 000 хиляди таксита, които са на разположение на кварталните съвети, по 3-5 коли на кооперация. Чрез тях съветите осъществяват безплатното доставяне на храна и лекарства за жителите.

Уханските болници са пуснали официални писма за набиране на дарения (маски и дрехи, използвани при хирургически интервенции и др.) доколкото в повечето от тях се очаква медицинските материали да са достатъчни само за следващите 3-5 дена. Япония вече е направила дарение от 1 милион маски за гр. Ухан.

В провинция Гуандун е обявено задължително носене на маски на обществени места, а хората без такива ще бъдат санкционирани.

Българската следа

Ансамбъл "Петрич", който беше в китайската столица по покана на район Чаоян в Пекин за представления в рамките на фестивал по случай Китайската нова година, поради указания от Пекинска община за спиране на масовите прояви на територията на столицата, заяви желание да се прибере в България по-рано от планирания полет за връщане.

Не откриха коронавирус у китайците, изследвани в Москва

Новият коронавирус, чийто произход е в Китай, не е открит у седемте китайски туристи, настанени снощи с висока температура в болница в ...

В град Ухан има трима българи и посолството ни в Китай поддържа непрекъснато връзка с тях.

Какво е коронавирус?

Коронавирусите са голямо семейство от вируси, за които се знае, че причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежки заболявания като Близкоизточния респираторен синдром (MERS) и Острия респираторен синдром (SARS).

Какво представлява новия коронавирус?

Новия коронавирус (CoV) е нов щам на коронавирус, който не е бил идентифициран по-рано при хората.

Китайският вирус заразява за ден

Инкубационният период на новия коронавирус може да варира от 1 до 14 дни, заяви Ма Ксиауей, ръководител на Държавния комитет по здравео...

Какви са симптомите на някой, заразен с коронавирус?

Зависи от вируса, но често срещаните признаци включват респираторни симптоми, треска, кашлица, задух и затруднено дишане. В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Могат ли коронавирусите да се предават от човек на човек?

Да, някои коронавируси могат да се предават от човек на човек, обикновено след близък контакт със заразен пациент, например в домакинство, работно място или здравен център. 

Има ли лечение за новия коронавирус?

Китай забрани търговията с диви животни заради коронавируса

Властите в Китай забраниха търговията с диви животни. Мярката е с цел да се ограничи разпространението на заразата с новия коронавирус,...

Няма специфично лечение за заболяване, причинено от новия коронавирус. Въпреки това, много от симптомите могат да бъдат лекувани. Следователно, лечението се основава на специфичното клинично състояние на пациента. Поддържащата грижа за заразените лица може да бъде много ефективна.

Какво мога да направя, за да се защитя?

Стандартните препоръки за намаляване на излагането и предаването на редица заболявания включват поддържане на основна хигиена на ръцете и дихателните пътища, безопасни практики за хранене и избягване на близък контакт, когато е възможно, с всеки, който проявява симптоми на респираторни заболявания, като кашлица и кихане.

Зимата и пролетта са сезоните с висока честота на респираторни инфекциозни заболявания и вирусна пневмония. Експертите предлагат да се вземат същите предпазни мерки като избягване на настинка, включително правилна вентилация в помещението и лична хигиена, избягване на дейности в местата с много хора и носене на маска или покриване на носа при кашляне или кихане.

Обърнете внимание на треската, кашлицата и други симптоми. Ако имате някой от тези симптоми, моля незабавно потърсете лекарска помощ. Пътуващите се насърчават да потърсят медицинска помощ и да споделят историята на пътуванията със своя доставчик на здравни грижи, ако имат някакви симптоми, подсказващи за респираторно заболяване, по време или след пътуване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com